Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 октомври - какъв църковен празник е

17 октомври 2024, 12:25 часа

На 18 октомври според църковния календар се отбелязва празник, почитащ паметта на Св. апостол Лука и Св. вмчц Злата Мъгленска.

Православен празник на 18 октомври

Това е денят, в който се почита паметта на апостол Лука , сподвижник на апостол Павел и автор на едно от Евангелията и Деяния на св. Апостоли.

Апостол Лука е от Антиохия в Сирия и е живял през 1 век. За живота му се знае доста малко. Според легендата от младостта си той изучавал наука – гръцка философия, еврейско право, медицина, живопис. Когато вестта за Христос достига до него, той отива в Палестина и там е избран от Исус за един от 70-те апостоли. Лука е изпратен на първата християнска проповед по време на земния живот на Христос и присъства и на разпятието. Освен това Лука също придружава апостол Павел - има версия, че той, като експерт по право, е помогнал на Павел в неговите дела. Втората версия казва, че Лука е бил лекар и, вероятно, на кораб - затова светецът се смята за покровител на лекарите.

17 октомври - какъв църковен празник е, какво трябва и не трябва да се прави

Лука, според легендата, е този, който пръв създава икони - той пресъздал външния вид на Божията майка, затова апостолът се смята и за покровител на художниците.

След като апостол Павел бил екзекутиран, Свети Лука продължил да проповядва - посетил Либия, Египет и Тиваида. В Гърция го застига мъченическа смърт. Апостолът предал Богу дух на 84 години. Мощите му могат да бъдат почетени в базиликата "Св. Юстина" в град Падуа (Италия).

На този ден църквата у нас почита и св. Злата Мъгленска. Тя е живяла в село Слатино. Била отвлечена от млад турчин, който бил запленен от красотата й. Злата отказала да стане негова съпруга и да се смени вярата си, затова била измъчвана в продължение на 3 месеца и издъхнала в адски мъки.

Гадания, свързани с празника

Признаците на деня показват каква ще бъде зимата:

  • ако времето е тихо и безветрено - знак за студено време;
  • ако птиците вече отлитат към по-топлите страни - това е знак за студената зима;
  • ако още няма сняг - зимата ще закъснее;
  • ако брезата не е останала без листата си - очаквайте сурова зима.

В народния календар 18 октомври е Луковден. Смята се, че на този ден всеки трябва да изяде поне парче лук.

Какво не трябва да се прави на 18 октомври

Днес, както и във всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, ругатните, клюките, клеветите и осъждането, както и срещу завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. На православния празник 18 октомври не трябва да се отказва помощ на молещите се.

Хората вярват, че днес не можете да заемате пари - това ще доведе до скандали в семейството, а женитбата ще доведе до бърза раздяла. Те също така не съветват да заемате сол - заедно с нея можете да раздадете финансовото си благополучие.

Какво можете да правите на 18 октомври?

Православният празник днес има традиция - вярващите се молят на св. Лука за изцеление от болести, молят за подобряване на семейните отношения и помощ при отглеждането на деца. Градинарите молят светеца за помощ в работата си, творческите хора, особено художниците, го молят да намерят своя път.

Какъв църковен празник е на 16 октомври?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес