Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР твърди, че тестът на "BG-Alert" е преминал успешно. А вие получихте ли известие?

17 октомври 2024, 15:40 часа • 678 прочитания

След проведения днес национален тест на системата BG-Alert се оказа, че масово хората не са получили тестовото съобщение, което трябва да е придружено от звук и вибрация.

Националната система за ранно предупреждение проведе проверката днес между 13:00 и 13:30 часа, но масово потребители споделиха, че нямат получена нотификация. За да стане това, хората е трябвало да настроят ръчно смартфоните си. МВР предлага указания на страницата си според операционната система - Apple - iOS, Google - Android 11 и по-нова версия, Google - Android преди версия 11, Huawei - EMUI / Harmony OS и други устройства и операционни системи.

Друга възможна причина е т.нар. сегментирано известие, за което обясни и бившият директор на пожарната и понастоящем съветник на вътрешния министър Николай Николов.

Още: Защо не получавам съобщения от BG Alert: Обяснение

Още преди дни от МВР припомниха, че тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани или деактивирани от потребителите през настройките на известията.

За МВР всичко е точно

"Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно", съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той обясни защо част от хората не са получили съобщения: "Клетките на операторите сработиха по начина, по който очаквахме. Тези граждани, които си бяха активирали предварително, включително и аз, получаване на съобщение по тестовия канал, получиха такива съобщения. При някои телефони по презумпция този канал, който е за тестовите съобщения, е деактивиран".

Още: Ключови рокади в МВР дни преди изборите

Комисар Джартов обясни, че на страницата на BG-Alert има указания за настройване на телефона за получаване или за отказ от съобщения.

Тестовете ще се провеждат периодично, обясни още комисар Джартов, като най-вероятно ще бъде избран подходът, подобен на сиренната система - два пъти в годината да се правят тестовете.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес