Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След провала на теста: Как да си активираме BG-Alert стъпка по стъпка? (СНИМКИ)

17 октомври 2024, 16:10 часа • 2824 прочитания

След проведения национален тест на системата за ранно предупреждение при кризи и аварии BG-Alert стана ясно, че почти никой не е получил сигнал и известие.

Причината, за която властите заговориха едва днес, е нуждата от ръчно включване на настройката за получаване на сигнал от BG-Alert.

Още: МВР твърди, че тестът на "BG-Alert" е преминал успешно. А вие получихте ли известие?

Как се включва?

За телефони с операционна система на Android активирането става през настройките, в полето Safety and emergency (Безопасност и спешни случаи, ако телефонът е с българско меню), след това се влиза в подменюто Wireless emergency alerts (Безжични сигнали при спешни случаи), където са настройките, са сигналите на BG-Alert.

Различните вариации на моделите телефонни предполагат и различно изписване на някои настройки - ето два от вариантите в снимките:

При телефони с операционна система IOS редът е следният: влизане в Settings, след това в Notifications, скролване до Government Alerts, и Emergency Alerts. Включва се Turn on Local Awareness. Ето и снимка:

Защо не сработи?

Националният тест на системата BG-Alert се проведе днес между 13 и 13:30 часа, като трябваше мобилните телефони в цялата страна да получат специално съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението е еднократно, като може да бъде съпроводено от специфичен звук и/или вибрация, в зависимост от персоналните потребителски настройки.

Още: Защо не получавам съобщения от BG Alert: Обяснение

"Идеята на тестването е да получим увереност, че системата работи", коментира бившия шеф на пожарната и понастоящем съветник на вътрешния министър Николай Николов. Той добави, че няма надграждане на системата, а само фини настройки. По думите му обаче тестването е "сегментирано", т.е. нормално е сравнително малко телефони да получат известие.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес