Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата температура за съхранение на месо и мляко в хладилника

17 октомври 2024, 11:05 часа

Най-добре е млякото да се съхранява в хладилник при температура от два до четири градуса, съветва гастроентерологът Анастасия Тимощенко. Специалистът подчертава, че най-ниската температура междувременно се препоръчва за охладено месо и риба.

Правилната температура за съхранение на мляко и месо в хладилника

„Най-ниската температура се препоръчва за охладено месо и риба. Именно за съхранение на тези продукти в някои съвременни хладилници е организирана зона за свежест, където температурата се доближава от нула до един градус. Долният рафт по правило осигурява и по-ниска температура от два до четири градуса, което е оптимално за съхранение на млечни продукти, сирена, зеленчуци, колбаси и билки“, обяснява специалистът.

Защо каймата е по-полезна от месото - отговор от лекар

Лекарят отбелязва, че е по-добре млечните продукти да се съхраняват не на вратата, а в основното отделение на хладилника. Тя предупреди, че най-висока е температурата на вратата - до 10 градуса. Специалистът препоръча зеленчуците и плодовете да се поставят в специално отделение. Горните и средните рафтове, където температурата достига седем градуса, трябва да бъдат оставени за сладкарски изделия и колбаси, уточнява д-р Тимощенко.

„Съгласно действащите стандарти за битови хладилници, температурата в хладилното отделение е разрешена в диапазона от 2 до 12 градуса, а във фризера - от −18 до −24. Но за всяка група продукти препоръчителната температура на съхранение е различна“, допълни специалистът.

При температура минус 25°С се съхраняват: телешко месо - 18 дни, свинско и агнешко месо - 12 дни, птиче месо - 14 дни, телешки субпродукти - 10 дни, свински субпродукти - 6 дни, агнешки субпродукти - 8 дни.

При минус 20°С се съхраняват: говеждо - 14 дни, свинско - 7, агнешко - 11, птиче - 12, говеждо и агнешко месо - 7, свинско - 5 дни.

При минус 18°С се съхраняват: говеждо - 12 дни, свинско - 6, агнешко - 10, кокошки, кокошки - 12, гъски, патици, пуйки - 10, телешки и агнешки субпродукти - 6, свински субпродукти - 5 дни.

При минус 12°С се съхраняват: говеждо - 8, свинско - 3, агнешко - 6, гъски, патици, пуйки - 8 дни.

Охладеното месо в кланични трупове при влажност 85% и температура на съхранение на охладено месо минус 1 ° C може да се съхранява: говеждо - 16 дни, свинско - 12, субпродукти - не повече от 2 дни. Трябва да се помни, че по време на процеса на замразяване, охлаждане и последващо съхранение на месо в трупове, влагата се изпарява от повърхността му, в резултат на което теглото на трупа леко намалява.

Кое е най-здравословното и кое е най-вредното месо?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес