Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургас: 5 нарушения на домашна карантина, единият напуснал страната (ВИДЕО)

18 март 2020, 14:25 часа • 3439 прочитания

Мъж, поставен под карантина в Бургас, е напуснал самоволно страната, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР  ст.комисар Радослав Сотиров по време на отчета на Кризисния щаб в града, цитиран от "24 часа". Случаят е докладван на районната прокуратура.

В момента в града има над 120 души в домашна карантина. За областта те са около 200 души, заяви директърт на РЗИ д-р Георги Паздеров.

"Имаме повече от пет установени нарушения на карантината.  Всички те са докладвани на районната прокуратура, ще им се търси наказателна отговоронст. Новата наказателна разпоредба е до 5 г. затвор и до 50 000 лв. глоба. От тези установените ще се търси отговорност по новия текст от НК.

Социалният им профил е найразличен – някои отишли до магазина, независимо, че от общината е осигурен т.н кетеринг за тях, други завели децата си от едно място на друг. Това е нехайство и безхаберие", коментира ст.комисар Сотиров.

От днес в УМБАЛ Бургас отваря лаборатория за изследване на коронавирса.

Подробностите вижте в следващото видео. Какви мерки взима Кризисния щаб в града

В Бургас по инициатива на общината вече започна монтирането на диспенсъри за дезинфектанти на обещствени места. Такива ще бъдат поставени пред входовете на 44 големи хипермаркети, 110 малки търговски обекти, всички здравни заведения, както и на публични места – спирки, пешеходни зони, съобщи кметът Димитър Николов.

Той допълни, че ще се търси съдействие от пожарната за допълнителна техника, с която по-бързо да се дезинфектират улиците в града.

Кметът каза още, че патронажната грижа за лица под карантина работи активно, както и кол центъра, в който вече са включени и експерти от НОИ.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес