Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писателят Марио Варгас Льоса официално получи доминиканско гражданство

01 юни 2023, 19:14 часа • 1783 прочитания

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса получи гражданство от Доминиканската република, където възнамерява да живее продължително. Романът му "Празникът на козела" на Варгас Льоса е вдъхновен именно от Доминиканската република.

"Имам намерение да работя тук", каза 87-годишният Варгас Льоса в президентския дворец в Санто Доминго. На церемонията присъства и президентът Луис Абинадер. 

"Помолих го, поради решението му да прекарва много време в страната, да приеме доминиканско гражданство и той прие", каза Абинадер пред репортери. 

Романът "Празникът на козела" е публикуван през 2000 г. Той е за живота в Доминиканската република под диктатурата на застаряващия Рафаел Леонидас Трухильо (1930-1961).

Снимка: Getty Images

Авторът на "Градът и кучетата" и "Лудориите на лошото момиче" получи международната награда за литература "Педро Енрикес Урека" през 2016 г., присъдена от доминиканското правителство. Това признание предизвика протести от страна на консервативни групи, които го нарекоха "враг" на страната заради критиките му към имиграционната политика спрямо гражданите на Хаити, с които Доминиканската република дели остров Испаньола, припомня БТА.

В статия, публикувана на 3 ноември 2013 г. в испанския ежедневник "Паис", озаглавена "Париите на Карибите", Варгас Льоса квалифицира като юридическо нарушение решение на доминиканския съд от 2013 г., което отказва гражданство на потомци на имигранти, родени между 1929 и 2013 г., влезли без документи. 

През февруари Варгас Льоса стана първият автор, който не пише на френски език, но е приет във Френската академия, основана през 1635 г.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес