Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спекулации с книгата "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" (2020): Право на отговор

18 септември 2024, 13:46 часа • 580 прочитания

Във връзка с материала "Некоректни спекулации с книгата "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" (2020)", Actualno.com публикува право на отговор на Петко Колев, председател на ТАНГРА ТанНакРа ОБФ:

В писмо Димитър М. Димитров атакува изданието АНТИ БАЙ ГАНЬО – Книга за Българите.

Той набеждава главния редактор проф. Александър Фол и един от непряко участващите автори в книгата Борис Чолпанов.

Кой е проф. Фол е добре известно.

Кой е Борис Чолпанов? По–възрастните поколения го помнят добре – български генералщабен офицер, военен историк, писател, публицист, журналист и редактор на историческа литература. Публикува в списание "Български войн". Член е на авторския колектив на многотомната История на България и консултант на игрални и документални филми. Роден е на 1 декември 1918 г. и почина през 2002 г.

Проф. Фол беше препоръчал г-н Чолпанов за съвместна работа с ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, на която съм учредител и неизменен председател от 1997 година до днес. Той го ценеше като почтен и задълбочен автор. Във връка с това издадохме негова книга под заглавие ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ В БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО.

През 2000 година разговарях с проф. Фол за МАТРИЦАТА БАЙ ГАНЬО, в която сме попаднали като народ, и за необходимостта да се освободим от нейните окови. Той прие да започнем подготовка за тази "война", както се изрази той, и да подготвим противодействаща книга на "Бай Ганьо – невероятните разкази за един съвременен българин".

Сърцевина на АНТИ БАЙ ГАНЬО – Книга за Българите са цитати на чужденци от различни епохи, които дават положителни оценки за българския народ. Безспорен авторитет по темата "Българите и Войната" е Борис Чолпанов. Той изследва въпроса в многобройни публикации и книги още от 60- те години. Като автор на идеята за книгата и съставител използвах цитати от Борис Чолпанов. В някои случаи той ги е откривал в западни издания с посочени години, но без дати.

След смъртта на автора, Димитър М. Димитров започна да разпространява мнението си, че Борис Чолпанов може да е измислял хвалебствените за българите цитати, че той не е надежден като автор и че трябва да бъде изваден от изданието. Такива твърдения са неоснователни, защото подобен подход никому не върши работа, а и цитатите са налични и няма нужда да се измислят. Съответно, аз не приех подхода на Димитров и издадох АНТИ БАЙ ГАНЬО на своя отговорност и със свои средства.

Каузата АНТИ БАЙ ГАНЬО има своите скрити и открити противници – всеки със своите си амбиции.

Димитър М. Димитров с упоение цитира отишли си от този свят хора. В конкретния случай твърди, че проф. Фол и проф. Бакалов – светла им памет – настоявали издаването на книгата да бъде спряно заради присъствието на Борис Чолпанов в нея. Фактите са следните – в последните 2-3 месеца преди да почине проф. Фол написа и ми предаде последния си текст за книгата под заглавие ИСТОРИЯТА КАТО ДРАМА с пожелание за успех на каузата АНТИ БАЙ ГАНЬО. Проф. Бакалов никога не е имал цялостен поглед върху ръкописите извън собствения си текст и не е изказвал каквото и да е мнение в тази посока.

Ползавам се от случая да уведомя обществеността още веднъж, че въпросът не е да продаваме книжки, а чрез сериозни книги да въздействаме положително за укрепване духа на нацията. Всички автори в АНТИ БАЙ ГАНЬО – водещи наши учени – писаха своите материали специално, за да подкрепят каузата. Част от тях участват във филма под заглавие АНТИ БАЙ ГАНЬО, качен за свободно гледане в ЮТУБ.

С уважение към всички честни усилия в името на Родината!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес