Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалия успя да овладее всички горски пожари

20 септември 2024, 23:00 часа • 674 прочитания

Португалия успя да овладее всички горски пожари, които тази седмица засегнаха северната и централната част на страната, отнеха живота на петима души и опустошиха около 100 000 хектара растителност, предаде Франс прес, като цитира информация на службите за спешна помощ.

"Всички ситуации, които все още бяха активни вчера и днес на разсъмване, бяха овладени", заяви на пресконференция Андре Фернандиш, национален командир на гражданската защита.

Въпреки че понижаването на температурите и завалелият дъжд помогнаха за потушаването на пожарите, той предупреди, че по-силните дъждове могат да предизвикат свлачища в засегнатите от пожарите райони през следващите дни.

Още: Безумие: Мъж хвърли цигара до пожарникари, борещи се с огъня в Португалия (ВИДЕО)

От миналата събота насам пожарникарите трябваше да се справят с над хиляда огнища, разпалвани от задушаващите горещини и силните ветрове, които обхванаха страната.

Пожарите бяха десетки, много от тях - в района на Авейро, където четири пожара се разпространиха в периметър от около сто километра и опустошиха около 20 000 хектара растителност, според оценката, предоставена вчера от Европейския център за наблюдение "Коперник".

По данни на Националния институт за опазване на природата и горите в цялата страна от началото на годината пожарите са изпепелили над 120 000 хектара, от които 60% са гори, 29% храсти и 11% - земеделски земи. По-голямата част от тези загуби се дължат на пожарите от тази седмица, тъй като изгорялата площ до края на август не надхвърляше 10 000 ха.

Още: Огнен кошмар в Португалия, 3500 души гасят, евакуират застрашените

Това е най-тежката равносметка от черната 2017 г., когато опожарената площ достигна 500 000 ха. Пожарите през юни и октомври тази година също така причиниха смъртта на повече от сто души.

Според днешния доклад при пожарите от тази седмица са загинали петима души, включително четирима пожарникари, и са ранени около сто души, 14 от които тежко.

Португалското правителство обяви ден на национален траур и благодари на Франция, Испания, Италия и Мароко за изпращането на дузина самолети за борба с пожарите.

Експертите смятат, че все по-интензивните горещини и засушавания подхранват горските пожари и са последица от изменението на климата, което засяга особено силно Иберийския полуостров.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес