Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горян Петревски идва в София за Нощта на литературата

19 септември 2024, 11:59 часа • 425 прочитания

Че писателите могат да вършат по-добра работа от политиците и сближават, а не разединяват, ще покаже гостуването на най-четения от младите македонски читатели писател. Горян Петревски пристига в София, за да участва в Европейската нощ на литературата следващата седмица.

25 септември 

На 25 септември (сряда) в On The Rocks | Craft Bar (на ул. „6-ти септември“ 8) на всеки половин час актьорите Гьорги Георгиев-Антика и Игор Дамянов ще четат откъс от романа на Горян Петревски „Същите очи“ (изд. „Изида“). Авторът ще присъства на четенията и ще дава автографи на книгата. Тя ще бъде четена и в Добрич.

Още: Известният норвежки писател Атле Нес ще дава автографи на Алея на книгата в София

След „Марта“, „Сама“ и „Другата Марта“ това е четвъртата книга в България на писателя.

Сюжетът

Когато един майски ден младият Ангел, живеещ уединено с осиновителите си в самотна, но красива клисура, минава през спрелия на гарата влак, за да продава люляк, е обхванат от чувство, каквото никога до този момент не е изпитвал. Нещо необяснимо пламва между него и момиче със сини очи – същите като неговите. Обзет от внезапен порив, той й подарява всичките букетчета, които са му останали, а тя му хвърля през прозореца на потеглящия влак лист с адреса си. Неочакван порив на вятъра обаче отнема шанса на момчето да се свърже с тайнствената непозната, която превзема мислите му. Есента Ангел отива в големия град, за да учи. Там ще срещне нови приятели и предизвикателства, а защо не и красивото момиче със същите очи като неговите. Но дали зад това не е скрита една тайна, която може да разтърси всички.

Горян Петревски

Още: Новата българска литература, която има силата на класика: „Сайбиевата невеста“, „Алтъна“, „Последна надежда“ (СНИМКИ)

Горян Петревски (роден на 14 юли 1951) е най-четеният македонски автор за млади читатели. Написал е 18 книги, най-вече романи. Спечелил е престижни награди, сред които „Ванчо Николески“ (за най-добра книга за деца или млади читатели) на Дружеството на македонските писатели. Произведенията му имат изключителен успех сред няколко поколения читатели в Република Северна Македония и от десетилетия се изучават в гимназиалния курс. Обявявани са от Народната библиотека в Скопие за най-четените книги на годината.

Откъс от "Моята луда седмица с Тес"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес