Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Денков: ГЕРБ-СДС искат да сложат паузата и нещата да останат, както бяха през 2020 г.

20 септември 2024, 21:50 часа • 496 прочитания

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада. Това заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама" по БНТ.

Още: ГЕРБ за трите антикорупционни закона: "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство

Той отхвърли подхода на ГЕРБ-СДС, заявен преди него от Росен Желязков, да се подкрепи най-голямата политическа сила да състави кабинет. "Демокрацията не работи, когато първата политическа сила очаква другите да я подкрепят. Водещата сила трябва да осигури съответното мнозинство", заяви бившият премиер. Според него тезата, че ГЕРБ са преотстъпили своя мандат, не е вярна. До деня на гласуването се очаквало, че ще формират мнозинство, но не могли да реализират своя мандат.

Още: Николай Денков: “Продължаваме промяната” няма да управлява никога повече с ГЕРБ на Борисов

На въпрос кои са съюзниците на ПП-ДБ, Денков не беше конкретен: "Нашият подход е свързан с това какви са целите и приоритетите, за да направим нещо полезно. Не е вярно, че щеше да се блокира работата на КПКОНПИ, ако бяхме гласували оставката на Антон Славчев, не е вярно, че трябваше 2/3 мнозинство", каза той.

Още: Росен Желязков: Време е политическият егоизъм да бъде преодолян

Попитан как са приели подкрепата на "Възраждане", заяви: "Готови сме да подкрепим и други предложения, когато са разумни. ГЕРБ-СДС искат да сложат паузата и нещата да останат, както бяха през 2020 г. Затова не са сменени регулаторите, нямаме нов главен прокурор". „Когато има нещо полезно - ние сме готови да получим подкрепа от "Възраждане", от ГЕРБ, от който е готов да я даде. Готови сме да подкрепим и други предложения, когато те са полезни. Това, което се вижда системно, непрекъснато е, че когато стане дума за корупция ГЕРБ и ДПС са железни в това отношение – затова не са сменени регулаторите, затова не е сменен Висшият съдебен съвет, затова нямаме главен прокурор, защото на тях им е изгодно да използват сегашната ситуация“, заяви Николай Денков. На тези свои думи той получи остра реплика от Росен Желязков да не си позволява подобно предизборно говорене в студиото на БНТ.

Още: Борисов е доволен, че ресорът на Захариева отива на България (ВИДЕО)

Според Денков още миналия октомври е имало готови правила за смяна на регулаторните органи. ГЕРБ обаче тупкали топката до последно и накрая казвали, че ПП-ДБ предлага смяната в последния момент. Това се повтаря всеки път, категоричен е Денков.

Той засегна и въпроса с критиките към Екатерина Захариева, която е българската кандидатура за еврокомисар. „Те не са нови, а са известни от 5 години. Дано не се стигне до ситуацията като с Румяна Желева през 2009 г., когато тя не бе одобрена“, заяви Денков.

Още: Николай Денков: Имаме идея за премиер в следващ редовен кабинет

Той отново лансира тезата на ПП-ДБ за издигането на непартиен кандидат за премиер след изборите. Такива хора можели да съберат обществена и политическа подкрепа. Николай Денков обаче не влезе в конкретика относно евентуалното име, което биха предложили. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес