Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете се от Макун в последните секунди: Левски разплака ЦСКА пред 27 000 във Вечното дерби!

19 октомври 2024, 17:55 часа • 2529 прочитания

Пазете се от Макун в последните секунди: така може да се перифразира популярният рефрен за Георги Аспарухов, който отново нашумя около едноименния филм за Гунди. Левски успя да победи ЦСКА с минималното 1:0 след гол на Кристиан Макун в последните минути на Вечното дерби от осмия кръг на Първа лига. А победата дойде пред погледа на близо 27 000 фенове на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Левски победи ЦСКА във Вечното дерби в Първа лига

Макун по принуда попадна сред стартовите 11 на Станислав Генчев, след като Келиан ван дер Каап отпадна за двубоя. Именно той се превърна в герой за отбора на "сините", в който личаха три българи в стартовия състав. В състава на ЦСКА пък не започна нито един българин като титуляр. Друга любопитна подробност бе присъствието в стартовия състав на цели 14 дебютанти във Вечното дерби, а към тях можем да добавим и двамата наставници Станислав Генчев и Александър Томаш.

Левски - ЦСКА

Левски не губи никакво време и още в деветата секунда на мача нанесе първия си удар към противниковата врата. Мустафа Сангаре тръгна мощно към вратата на Густаво Бусато и опита удар от границата на наказателното поле, който обаче прелетя над вратата.

Алекс Колев уцели греда

В следващите минути ЦСКА демонстрира по-активна игра, като създаде няколко атаки към противниковата врата. В 24-ата минута обаче Левски бе отборът, който създаде най-чистата ситуация за гол. Сангаре изведе Александър Колев, който проби напред и стреля, но уцели гредата.

Цунами спаси вратата на "сините"

В края на първото полувреме ЦСКА изпусна страхотен шанс да открие резултата. Аарон Исека бе изведен зад отбраната на "сините" и успя да прехвърли вратаря Матей Маркович, но Цунами изчисти удара му току преди голлинията. В ситуацията останаха и съмнения за дузпа, но такава не бе отсъдена.

Левски - ЦСКА

В продължението на първата част ЦСКА отново стигна до опасност пред противниковата врата, като Локило свали топката с глава към Исека, но отново Цунами се намеси решително, за да предотврати гол. Малко след това Сангаре влезе остро и си заслужи първия жълт картон в дербито.

Бразилски дуел: Бусато отказа Бала

В началните минути на второто полувреме Левски отново се втурна в атака. Евертон Бала бе най-активен за "сините", като на два пъти отправи удари към вратата на Густаво Бусато, но стражът на "червените" се справи с изпълненията на своя сънародник.

Левски - ЦСКА

Илиан Илиев (почти) даде голов пас, но Линдсет пропусна

В средата на полувремето ЦСКА стигна до още един отличен шанс за гол. Появилият се като резерва Илиан Илиев получи подаване по десния фланг, откъдето направи прекрасен пас по земя в пеналтерията към Джонатан Линдсет. Той стреля фронтално срещу вратата, но ударът му мина на сантиметри от гредата.

Макун наказа ЦСКА в последните минути

В заключителните минути натискът на Левски даде резултат. В 86-ата минута центриране от ъглов удар намери Кристиан Макун на близката греда, откъдето бранителят стреля с глава. Густаво Бусато опита да спре удара, но кълбото премина голлинията с пълния си обем, а главният съдия призна попадението за редовно.

Левски се изравни с Лудогорец на върха, ЦСКА остава на дъното

Главният арбитър даде 8 минути добавено време, а ЦСКА тръгна в атака в търсене на изравнителен гол, но не успя да се добере до такъв. Така Левски взе първа победа над "червените" след четири мача без успех във Вечното дерби. Победата изравни "сините" с лидера Лудогорец - по 28 пункта, а ЦСКА остава 14-и с 10 точки.

Още спортни новини четете в Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес