Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

11 октомври 2024, 10:22 часа • 3490 прочитания

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи е заплашил висши лица от Саудитска Арабия, предупреждавайки, че „Оста на съпротивата“ ще атакува саудитски енергийни активи и инфраструктура, ако Рияд подкрепи израелско нападение срещу Иран.

Това твърдят ирански служители, говорили анонимно пред агенция Reuters. Думите им идват в момент, в който Израел готви отговор срещу Техеран заради изстреляните около 180 балистични ракети по израелска територия на 1 октомври. Израелският премиер Бенямин Нетаняху дори проведе телефонен разговор по темата с американския президент Джо Байдън, който е против обстрел на иранските ядрени обекти.

Още: Израел: Ще нанесем смъртоносен, прецизен и изненадващ удар по Иран 

Арагчи пътува до Рияд на 9 октомври, за да обсъди с висши саудитски служители войната на Израел с "Хамас" и тази с "Хизбула" - двете групировки са подкрепяни от режима в Техеран и са част от т.нар. "Ос на съпротивата" заедно с проиранските милиции в Ирак и Сирия, хутите в Йемен и други проксита на Иран. Иранският топ дипломат е заявил, че е „изпратил ясно послание“ на Саудитска Арабия, че подкрепяните от Иран иракски милиции или хутите могат да „отговорят“, ако Саудитска Арабия подкрепи израелско нападение.

Още: Белези за още по-широка война: Руслан Трад с анализ гледа ли "Хизбула" към България (ВИДЕО)

Катар и ОАЕ също са притеснени, молят САЩ за помощ

Отделно от това Reuters съобщи, че Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са заявили на САЩ, че ще откажат на Израел да използва въздушните им пространства за нападение срещу Иран. Агенцията се позовава на три неуточнени източника от Персийския залив. Те допълват, че държавите от Залива настояват Щатите да не позволяват на Израел да атакува ирански енергийни активи или инфраструктура, тъй като се опасяват, че подобна атака може да предизвика подкрепяни от Техеран нападения срещу тях.

На 10 октомври Арагчи пътува до катарската столица Доха след еднодневното си посещение в Рияд и се срещна с министър-председателя Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим ал Тани, вероятно за да предаде подобно предупреждение, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: САЩ в преговори с Иран за примирие на всички фронтове? Разцепление между "Хизбула" и "Хамас"

Снимка: Getty Images

Иран плаши с ядрено оръжие

Членът на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Алаеддин Боруджерди междувременно заяви, че Иран може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) в отговор на евентуален израелски удар по Ислямската република. Боруджерди каза, че оттеглянето „може да се окаже необходимо за защита на (иранските) интереси“. И предположи, че при този сценарий Техеран би могъл да създаде ядрено оръжие.

Още: Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Иран ратифицира ДНЯО, който забранява създаването на ядрено оръжие, през 1970 г. и многократно е заплашвал да се оттегли, за да окаже натиск върху Запада. В момента страната се намира в период, в който е много близо до това да завърши ядрената си програма: Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери.

Загубите на "Хизбула"

Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан - и сухопътната инвазия на израелските сили, и въздушните удари, които двете страни си разменят. На този фон излязоха данни, че през последната година подкрепяната от Иран групировка вероятно е загубила под 5 процента от първоначалната си бойна сила. Западните оценки на бойната сила на "Хизбула" варират от 20 000 до 50 000 бойци. През 2021 г. вече мъртвият генерален секретар на групировката Хасан Насрала заяви, че "Хизбула" разполага със 100 000 бойци, което е много вероятно да е преувеличено.

Още: Израел е убил лидера на "Ислямски джихад", расте броят на жертвите от удара в Бейрут (ВИДЕО)

От ISW са отчели над 600 съобщения за смъртта на бойци и командири на "Хизбула" през изминалата година. Повечето от тях са загинали вследствие на въздушната кампания на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). На 5 октомври говорителят на ЦАХАЛ заяви, че израелските сили са убили 440 бойци на "Хизбула" от началото на сухопътните операции в Южен Ливан, с което броят на загиналите достига над 1000 души. ЦАХАЛ са убили още бойци от 5 октомври насам, макар че броят им не е ясен. Освен това операциите им, включително тази с гърмящите пейджъри и радиостанции през септември, почти сигурно са ранили сериозно хиляди бойци на "Хизбула" и са ги направили неспособни да се сражават.

Макар че ЦАХАЛ значително са намалили влиянието на ръководството на „Хизбула“, групировката все още е запазила по-голямата част от своите редови военни сили, способни да извършват нападения в Северен Израел и да ангажират израелските сили в Ливан.

Още: Остана само един лидер на "Хизбула", САЩ предлагат 7 млн. долара награда за главата му

Израелските сили са завзели район в Югоизточен Ливан

На 10 октомври израелски журналисти съобщиха, че израелската армия е поела контрола над някои гранични райони в Югоизточен Ливан. Наскоро медийни представители посетиха 91-ва дивизия на ЦАХАЛ в ливанско село именно в този район. Израелското армейско радио съобщи, че силите са завзели конкретната зона „в рамките на няколко дни“ и сега действат в селата, за да ги "прочистят" от военната инфраструктура на "Хизбула". Няколко журналисти отбелязаха, че израелските сухопътни маневри са направили пътуването по израелско-ливанската граница по-лесно и по-безопасно от нападения на "Хизбула". Те публикуваха снимки на израелски танкове, булдозери и друга техника в южноливанските села.

Изглежда, че бойците на "Хизбула" не оказват значителна съпротива на израелската армия там - израелците постоянно се натъкват на тайници с оръжие и инфраструктура, използвана преди това от бойците на групировката, които „са напуснали района. Израелското армейско радио съобщава, че хора на "Хизбула" в един момент са се опитали да достигнат до склад, който е бил завзет от израелските сили, и са били убити. Израелски командир преди това отбелязва, че някои бойци на "Хизбула" са се изтеглили по-навътре в Ливан, докато други са избягали от израелските сили.

Още: ЦРУ: Израел и Иран не искат пълномащабна война, но може да има грешни преценки

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес