Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белези за още по-широка война: Руслан Трад с анализ гледа ли "Хизбула" към България (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 19:30 часа • 3090 прочитания

Всички индикации сочат към разширяване на войната в Близкия изток, най-малкото от страна на Израел - и то не само към Ливан. Това смята журналистът и военен анализатор Руслан Трад, който направи специален анализ в Студио Actualno.

Той влезе в детайли в историята около гражданската война в Ливан и ислямската революция в Иран, за да обясни как се е зародила шиитската терористична групировка "Хизбула", подкрепяна от Техеран, и как е влязла в политиката. Говори и за опитите на израелската армия през годините да установи зона в Южен Ливан, което само е довело до разрушения.

Още: Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“: Говори журналистът Калоян Константинов (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

Ще има ли голяма война?

"Всичко, което се вижда като сигнали, показва, че военните действия ще се разширяват. Най-малкото - израелската армия ще разшири своята операция в посока Сирия, към Йемен с въздушни удари и много вероятно ще видим все повече саботажни, шпионски операции на територията на Иран. Това означава, че автоматично ще бъде вкаран в цялата тази ситуация и Азербайджан, който е важен за енергийните доставки на ЕС. Израел и Азербайджан развиха много силни отношения през годините. Азербайджан предостави платформа за шпионски операции, откъдето Израел да провежда своите дейности на територията на Иран. Вероятно така е станала инфилтрацията в ядрените структури преди години. Под заплаха ще бъдат поставени петролните инсталации в Кувейт, заливът (Персийският залив - бел. ред.) ще бъде обект на атаки", прогнозира Трад и говори за ролята на йеменските бунтовници хути.

Още: Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

"Ако говорим за натрупване на военна сила, това може да е налице и от страна на Щатите. Защото в момента САЩ разполагат с толкова сили, които доближават прединвазионните нива в Ирак през 2003 г. Не е просто показване на мускули", смята той. "Това означава, че се готви една сериозна военна операция, най-малкото от страна на Израел".

Гледайте още в интервюто: Има ли интерес "Хизбула" от терористична дейност в България - предвид сагата с пейджърите и регистрираната у нас свързана фирма "Норта Глобъл"?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес