Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел е убил лидера на "Ислямски джихад", расте броят на жертвите от удара в Бейрут (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 09:17 часа • 754 прочитания

Израел съобщава, че е убил ръководителя на палестинската терористична групировка Ислямски джихад в бежанския лагер "Нур Шамс" в централната част на Западния бряг при въздушен удар вчера, 10 октомври.

Още: Белези за още по-широка война: Руслан Трад с анализ гледа ли "Хизбула" към България (ВИДЕО)

Кой е Мохамед Абдула?

Мохамед Абдула е станал ръководител на подкрепяната от Иран терористична групировка в лагера в района на Тулкарем, след като предшественикът му Мухамад Джабер е бил убит в престрелка в края на август, съобщават Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). И твърдят, че Абдула е бил убит при удар от въздуха заедно с втори терорист, без да посочват името на втория.

Още: Заради нападенията срещу болници в Газа: ООН обвини Израел във военни престъпления

Армията на Израел казва, че Мохамед Абдула е бил отговорен за организирането на дейностите на групата, включително „многобройни нападения“. Тя го обвинява, че е използвал експлозиви срещу израелски войници.

Войниците на място са конфискували полуавтоматични пушки и бронежилетки, намерени у двамата убити, съобщават от ЦАХАЛ, цитирани от The Times of Israel.

Официалната информационна служба на Палестинската автономия „Вафа“ съобщава, че войниците са иззели и телата на двамата, като назовава втория загинал като Авад Омар от близкия град Баля.

Още: САЩ са дълбоко обезпокоени от стрелбата на Израел по миротворци на ООН

Много жертви и ранени след израелския удар в Бейрут

Междувременно ливанското министерство на здравеопазването съобщава, че при израелските въздушни удари в четвъртък в централната част на столицата Бейрут са загинали най-малко 22 души, а други 117 са ранени.

Още: Израел нанесе удар по цел в Централен Бейрут, има загинали

Шуреят на Насрала бил мишената

Репортерите на BBC там са чули силни експлозии, отекнали от мястото на удара в Бахура, малък шиитски район в града. Местните медии съобщават, че очевидната цел е била Вафик Сафа, шурей на убития наскоро лидер на "Хизбула" Хасан Насрала и един от високопоставените служители по сигурността на групировката. Медийната служба на подкрепяната от Иран фракция все още не е коментирала.

Междувременно Израел съобщи, че вчера "Хизбула" е изстреляла повече от 190 снаряда от Ливан към израелска територия.

Още: Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес