Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като подари дронове на Албания, Ердоган отиде в Сърбия (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 12:49 часа • 467 прочитания

След като подари дронове на Албания и откри най-голямата джамия на Балканите в Тирана - турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заминал на посещение в Сърбия, предава Анадолската агенция. 

Това е втората част от балканската му обиколка.

Посрещането

Ердоган бе приет от сръбския си колега Александър Вучич на официална церемония за посрещане в Белград. ОЩЕ: Ердоган откри най-голямата джамия на Балканите

Преди визитата на Ердоган улиците на Белград бяха украсени с турски и сръбски знамена, особено маршрутът, който Ердоган ще използва по време на посещението си в Сърбия. Много сгради в центъра на Белград са покрити с големи турски знамена, както и върху Сръбския дворец, където той ще бъде официално посрещнат от Вучич в петък.

Целта на посещението

Очаква се посещението на Ердоган в Сърбия да включва цялостен преглед на двустранните отношения. След официалните разговори Ердоган в петък ще присъства на бизнес форум, като лидерите на двете страни ще се обърнат към събранието. В резултат на визитите се предвижда да бъдат подписани и различни споразумения за укрепване на правната рамка на двустранните отношения.

Освен това се очаква срещите да обхванат текущи глобални и регионални въпроси, включително развитието на Балканите, както и атаките на Израел срещу Газа и окупираните палестински територии и Ливан Турция вижда Сърбия като важна страна за стабилността в региона и подкрепя нейната интеграция с ЕС.

Турската страна също така вижда положителен напредък в отношенията със Сърбия, с взаимни посещения на високо ниво и търговски и икономически отношения, които се развиват със силен импулс. ОЩЕ: Турция дава на Албания дронове камикадзе

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес