Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 15:45 часа • 3558 прочитания

Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток на страната на Иран при евентуално задърбочаване на конфликта? В предаването “Студио Actualno“ коментира журналистът и международен анализатор Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва:

Още: Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

“Русия се намеси в Сирия, т.е. има свои войски там. Едва ли би се намесила, тъй като ситуацията, колкото и да се говори, че Русия има някаква инициатива в Украйна по бойните полета и макар и бавно напредва, хич не е розова. Тъй като се очаква Централната банка (на Русия, бел. ред.) да вдигне лихвения процент до 20%. В България едва ли ще подразберат какво означава това, но в Русия обикновените граждани ще го разберат. Катастрофирала икономика, като се почне с всички други неща. Напремир последните месеци т.нар. им “доброволници“, или наемници, които се записват да се бият за пари в Украйна, са над 50 години. Най-възрастният убит доброволец наемник, алчен за пари, засега е един 72-годишен руснак.

Какво ще стане с цените на петрола

Още: Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“: Говори журналистът Калоян Константинов (ВИДЕО)

И двете страни, и Русия, и Иран, нарушават договора с ОПЕК в ОПЕК+ за износ на петрол, като го надхвърлят. Сега щели да го намалят. Цената на петрола ще продължи да пада, каквото и да става. Тъй като и Саудитска Арабия не иска да й отнема Русия агентите, на които продава петрол в Япония, в Китай и къде ли не на други места. А Русия прави това в момента. И Русия, и Иран са го закъсали. И Русия, и Иран са две диктатури, даже Иран е по-свободна диктатура от Русия, колкото и да е парадоксално. И дали Русия ще участва на страната на Иран, за мен това е един абсурд, тъй като той е извън интересите й.

Стига й една война, която води в Украйна, стига й и вътрешната война, която води. Защото то си е също така война.“

Още: Зеленски бил готов за "замразяване" на фронта в замяна на две решения за Украйна?

Чавдар Стефанов очерта приликите и разликите между двете войни – тази в Украйна и тази в Близкия изток. Според него и при Израел, и при Русия войните са за оцеляване на държавата.В Израел го има и факторът Палестина, напомни той. Палестинците вече половин век не могат да си създадат държава, а превърнаха Ивицата Газа в един огромен склад за тероризъм, каза той.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес