Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Ким Чен-ун се среща с Путин, ще обсъждат оръжейни доставки за Русия

05 септември 2023, 01:12 часа • 6407 прочитания

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун иска да се срещне в Русия с президента Владимир Путин, за да обсъдят оръжейни доставки. Това каза на 4 септември говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, цитирана от Франс прес.

Още: САЩ отново обяви, че Русия води преговори за доставка на боеприпаси от Северна Корея

Така тя потвърди публикация във вестник "Ню Йорк таймс", който обяви по-рано през деня, че Ким планира да отиде този месец във Владивосток, за да разговаря с Путин за снабдяване на Москва с оръжия за войната срещу Украйна.

Още: Русия задълбочава връзките си със Северна Корея

"Както вече сме казвали публично, преговорите между Русия и Северна Корея за оръжия активно напредват. Знаем, че Ким Чен-ун иска тези преговори да продължат, включително с дипломатическо посещение на най-високо равнище в Русия", заяви представителката на американското президентство, цитирана от БТА.

Още: Северна Корея симулира ядрена атака, за да сплаши Южна Корея и САЩ

В сряда друг говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом - Джон Кърби, вече изрази загриженост, че предполагаемите преговори между Пхенян и Москва за доставка на оръжия напредват активно. Според Вашингтон такива споразумения биха нарушили резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, отбелязва АФП.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес