Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: ЧВК "Вагнер" се готви да прати усъвършенствана ПВО на "Хизбула" (ВИДЕО)

03 ноември 2023, 09:29 часа • 2101 прочитания

По данни на американското разузнаване - частната военна компания "Вагнер", която се управляваше от Евгений Пригожин до смъртта му през август тази година, се готви да достави на "Хизбула" усъвършенствана ракетна система за противовъздушна отбрана. Това се случва в период на напрежение и постоянни обстрели между Израел и ливанската организация, финансирана от Иран.

В момента американски официални лица наблюдават дискусиите между наемническата групировка "Вагнер" и ливанската милиция, подкрепяща "Хамас", относно евентуалната доставка на SA-22. Това е система, която използва противовъздушни ракети и оръдия за борба с въздушни удари, съобщава Wall Street Journal.

SA-22, известна още като Панцир-С1, е монтирана на камион зенитно-ракетна система и система за противовъздушна артилерия, произведена в Русия. Оръжието се ползва от Москва във войната в Украйна и може да влезе в употреба и в Близкия изток като защита на "Хизбула" срещу въздушните удари на Израел.

Още: Синът на Пригожин пое контрола над "Вагнер": Ще вербуваме най-добрите от добрите

Рекорден брой атаки от "Хизбула" към Израел

Сблъсъците между Израел и "Хизбула" се увеличиха по ливанската граница, докато в Ивицата Газа бушува войната на израелците с "Хамас".

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише в днешния си анализ за Иран, че през изминалото денонощие е отбелязан рекорд по нападения от "Хизбула" (Южен Ливан) към Северен Израел. Става въпрос за 28 атаки - толкова досега не е имало за 24 часа, откакто "Хамас" атакува Израел на 7 октомври.

Американски официални лица твърдят, че SA-22 все още не са доставени в Ливан, но отбелязват, че някои служители на "Хизбула" и "Вагнер" понастоящем са разположени в Сирия.

Още: Израел прекъсва всички връзки с Газа

Може ли "Хамас" да получи ПВО?

Остава неясно дали оръжието може да бъде транспортирано от Ливан до Ивицата Газа като средство за подпомагане на "Хамас" в борбата с израелските бомбардировки на палестинския анклав.

Руските официални лица все още не са коментирали предполагаемите дискусии между "Вагнер" и "Хизбула".

САЩ заявиха присъствието си в района - разположиха самолетоносачи в Източното Средиземноморие като възпиращ фактор за "Хизбула" да се присъедини към "Хамас" в нападението срещу Израел. В същото време връзките на организацията, контролираща Ивицата Газа, с Русия рязко лъснаха: Израелски депутат: Част от оръжията на Хамас са дошли от Русия

Още: Войната в Близкия изток: Газа е обкръжен, израелската армия влезе в града (ВИДЕО)

"Оста на съпротивата" на война срещу Израел

Въпреки предупреждението на САЩ ръководителите на "Хамас", "Хизбула" и "Палестинския ислямски джихад" се срещнаха миналата седмица, за да обявят обединена война срещу еврейската държава.

Триото терористични лидери - наречени "Ос на съпротивата" - се срещна, за да си постави цел за постигане на "истинска победа на съпротивата в Газа и Палестина" и да спре "вероломната и брутална агресия на Израел срещу нашия потиснат и непоколебим народ в Газа и Западния бряг", според краткото изявление, публикувано след това.

Още: Израел се подготвя да воюва с много врагове

Срещата се състоя, след като Израел обеща да започне пълномащабна военна атака срещу Иран, ако "Хизбула" се включи в продължаващата война.

"Планът на Иран е да нападне Израел на всички фронтове. Ако установим, че възнамеряват да атакуват Израел, няма да отвърнем само на тези фронтове, а ще се насочим към главата на змията, която е Иран", заяви Нир Баркат, министър на икономиката на Израел, пред Daily Mail.

Още: Ливан се опитва да "избегне" война с Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес