Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Рекордно висок добив на опиум в Афганистан

13 ноември 2013, 15:39 часа • 65744 прочитания

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че отглеждането на мак за опиум в Афганистан е достигнало рекордно висок обем, вероятно стимулирано от фермерите искащи да си гарантират приходи срещу нестабилната ситуация след изтеглянето на силите на НАТО през 2014 г. В доклада си агенцията на ООН казва, че районът в Афганистан с макови насаждения за производство на опиум се е увеличил на 209 000 хектара, а през 2007 г. е бил 193 000 хектара.

В документа се посочва, че тазгодишната реколта от макове е донесла 5500 метрични тона опиум, което е увеличение с близо 50% спрямо миналата година. Според агенцията фермерите вероятно се подсигуряват срещу несигурното бъдеще като увеличават добива на опиум сега.

Юри Федотов, изпълнителен директор на агенцията, нарича това увеличение на добива „предупреждение” и „спешен призив за действие”, докато Афганистан започва да придобива по-голям контрол върху своята сигурност. по думите му, ако проблемът не бъде възприет по-сериозно от международните агенции, „вирусът на опиума” може допълнително да понижи стабилността на Афганистан.

Наблюдателите също са обезпокоени, че печалбата ще отиде у войнолюбците, пазарящи се за власт преди президентските избори догодина. Разрастването е позор за хуманитарните донори на Афганистан, след над 10-годишни усилия за отучване на фермерите от посевите, борба с корупцията и прекъсване на връзките между наркотиците и талибаните.

„Краткосрочната прогноза не е положителна”, каза Жан-Люк Лемахю, директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) в Афганистан. „Нелегалната икономика се утвърждава, и изглежда взема преимущество пред легалната икономика”, допълва той.

Афганистан е най-големият в света производител на макови насаждения, от които се произвежда опиум и хероин. За миналата година на страната се падат 75% от световното производство, а според по-ранно изказване на Лемахю, тази година показателя може да достигне 90%.

Увеличеното отглеждане на растението е причинено от различни фактори, включително по-голямата несигурност с изтеглянето на чуждите войски, високата цена на опиума миналата година и растящата липса на политическа воля в Афганистан за справяне с проблема. Това желание особено намалява с приближаването на президентските избори, каза Лемахю. Хамид Карзай не може да се кандидатира отново, оставяйки поста свободен за най-различни негови опоненти, някои свързани със забогатяването от опиума.

Част от печалбите от опиум ще бъдат използвани от талибаните за подхранване на съпротивата им.

Новите данни са част от ежегодна оценка за производството на опиум, подготвяна от СНПООН и Министерството за борба с наркотиците.

Докладът разкрива, че две северни провинции – Балк и Фаряб, отново отглеждат макови насаждения, след като миналата година бяха обявени за освободени от опиума.

Voice of America

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес