Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой свали военен хеликоптер на Сирия в Алепо? (ВИДЕО)

14 февруари 2020, 16:46 часа • 6662 прочитания

Сирийски военен хеликоптер е свален в провинция Алепо, съобщава Анадолската агенция, като информацията се потвърждава и от руски медии.

Според информацията хеликоптерът е извършвал боен полет, когато е бил свален над Ал Атариб в провинция Алепо.

По данни на военният кореспондент на руската медия "Спутник" военната машина е била свалена от терористите от Фронт "Ал Нусра".

Според него сваленият хеликоптер е извършвал бойни полети срещу крепостите на терористите в Урем ал Кубра. Военен източник от Сирия е потвърдил смъртта на екипажа на хеликоптера.

Към този момент Урем ал Кубра се счита за една от най-укрепените точки, контролирани от "Ал Нусра" в северозападната провинция Алепо. Сваленият хеликоптер е осигурявал въздушна подкрепа на сирийската пехота.

В същото време, сирийската Обсерватория за човешките права дава друга версия по случая, като съобщава, че хеликоптерът е бил свален с ракета от турските сили в област Халеб (Алепо се нарича също и Халеб на арабски и арменски).

Телата на двамата пилоти са намерени, съобщава на АФП директорът на Обсерваторията. Анкара пък засега не е коментирала инцидента.

Както вече е известно, турската армия изпрати допълнителни подкрепления и оръжия в Идлиб, на южната граница на Турция, за да отблъснат опитите на сирийските правителствени сили да си върнат контрола над последната важна крепост на бунтовниците

Това е втори свален сирийски хеликоптер в рамките на едва три дни в Северозападна Сирия. Във вторник хеликоптер на сирийската армия беше свален в северозападната част на страната от подкрепяни от Турция бунтовници.

Идлиб е една от четирите зони за деескалация, създадени в Сирия от Русия, Иран и Турция през 2017 г. Смята се, че в региона се намират десетки хиляди терористи, няма сигурни данни и за броя на цивилните.

В края на годината сирийската армия започна операция срещу джихадистите в региона, след като многократни атаки срещу сирийски военни позиции и цивилни граждани отнеха множество животи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес