Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската икономика продължава да набира скорост

19 октомври 2020, 10:55 часа • 1487 прочитания

Китайската икономика отчита растеж от 4,9% между юли и септември в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Ръстът обаче е по-нисък от 5,2-та процента, очаквани от икономистите.

Повишението от близо 5% е далеч от спада на китайската икономика в началото на 2020 г., когато започна пандемията.

През първите три месеца на тази година китайската икономика се сви с 6,8%, след като бяха затворени фабрики и производствени предприятия в цялата страна.

Това беше първият случай, в който китайската икономика се сви, откакто започна да отчита данни за всяко тримесечие през 1992 г.

Ключовите данни за икономическия растеж, публикувани днес, показват, че възстановяването на Китай набира скорост, въпреки че експертите често поставят под въпрос точността на неговите икономически данни.

Данните за тримесечието се сравняват със същото тримесечие на 2019 г.

"Не смятам, че данните са лоши", коментира Ирис Панг, главен икономист за Китай за ING в Хонконг, като допълва: "Създаването на работни места в Китай е доста стабилно, което създава повече потребление."

Данните за търговията на Китай за септември също сочат към силно възстановяване, като износът нараства с 9,9%, а вносът нараства с 13,2% в сравнение със септември миналата година.

През предходните две десетилетия в Китай се наблюдава среден темп на икономически растеж от около 9%, въпреки че темпът постепенно се забавя.

Докато пандемията Covid-19 възпрепятства тазгодишните цели за растеж, Китай също остава в търговска война със САЩ, която е навредила на икономиката.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес