Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел прие спорната съдебна реформа на фона на масови протести (СНИМКИ)

24 юли 2023, 16:27 часа • 1644 прочитания

Израелският парламент прие ключов елемент от законодателния пакет за реформиране на съдебната система, след като мнозинството от депутатите в 120-местния Кнесет подкрепи закон за ограничаване на правомощията на Върховния съд.

Нормативният акт беше приет с 64 гласа "за" и нито един против, обяви председателят на парламента. В знак на протест депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала, съобщи Times of Israel.

Идеята за промени предизвика масови протести

Промените, свързани с правомощията на съда, предложени от правителството на Бенямин Нетаняху, предизвикаха едно от най-големите протестни движения в страната след обявяването им през януари. Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците с искане за спиране на реформата.

След острата съпротива и нарастващата международна критика, включително от страна на президента на САЩ Джо Байдън, Нетаняху заяви, че отлага законопроекта, за да даде възможност за преговори по предложенията. Но след като двамата главни лидери на израелската опозиция Яир Лапид и Бени Ганц се оттеглиха от преговорите, премиерът на Израел направи нов опит да прокара закона в парламента и той се оказа успешен.

Днес пред парламента се бяха събрали още демонстранти и силите на реда използваха специално оборудване, за да ги разпръснат.

ОЩЕ: Нетаняху с остра реакция срещу Байдън: Израел не взема решения под натиск от чужбина

Какво се променя?

Управляващата коалиция на Израел гласува на второ и трето четене премахване на принципа на недопустимост, който лишава Върховния съд от правото да отменя правителствени и парламентарни решения.

Промените също така няма да позволяват на съдилищата да преразглеждат обосноваността на тези решения, включително назначенията и избора да не се упражняват предоставените правомощия.

Именно така започнаха демонстрациите – военният министър Йоав Галант се разграничи от плана за съдебна реформа през март и Нетаняху го отстрани. После кметове излязоха в гладна стачка, а граждани блокираха летища и магистрали.

Преди дни пак имаше протести - преди дебата в парламента някои демонстранти влязоха в сградата на Кнесета и се наложи да бъдат изведени.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес