Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон дава на Украйна заем през замразените руски активи, насочен за разработка на дронове

22 октомври 2024, 11:04 часа • 425 прочитания

Великобритания ще предостави на Украйна 2,94 млрд. долара като част от заема за 50 млрд. долара на страните от Г-7. Той ще бъде обезпечен с приходите от замразените руски активи.

Според британския министър на отбраната Джон Хийли сумата, отпусната от страната му, ще бъде насочена изключително към нуждите на украинските въоръжени сили и може да бъде използвана за разработване на дронове, способни да летят по-далеч от някои ракети с голям обсег, пише Reuters.

Още: Във Великобритания: Банките с рекордни печалби и с рекордни данъци

Пари за Storm Shadow?

Запитан дали Великобритания ще позволи на украинските въоръжени сили да използват парите за закупуване на британски ракети Storm Shadow за нанасяне на удари по цели дълбоко в Русия, Хийли отговори: „Те разглеждат възможността за използване на безпилотни летателни апарати с още по-голям обсег. Те ще работят с нас за това как да използват тези пари и оръжията, от които имат най-голяма нужда".

Западните съюзници така и не вдигат ограниченията спрямо Украйна за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в Русия, използвайки оръжия западно производство. В британските медии се появи информация, че Лондон не е против използването на Storm Shadow за тази цел, но че финалното "да" е в САЩ.

Още: Евролидерите: Руските активи да останат замразени, докато Путин не изплати репарации на Украйна

Хийли каза още, че „като използваме парите от руските активи, можем да помогнем за обръщането на хода на войната“. „Това спешно финансиране ще подкрепи пряко отбраната на Украйна, като използва приходи от активи, които са помогнали за подхранването на агресията на Путин“, каза британският министър.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Тази сума ще бъде в допълнение към 16,61 млрд. долара, които Обединеното кралство вече е отпуснало в подкрепа на Украйна - или 12,8 милиарда паунда, съобщават от пресцентъра на британското правителство.

Това ще е първият път, в който Великобритания използва печалби от замразени руски активи за финансиране на украинските въоръжени сили.

Още: Историческо: Нов пакт ще събере британската и германската армия за учения срещу Русия

Замразените активи и помощта за Киев

През юни Г-7 обяви, че ще предостави на Украйна заем в размер на 50 млрд. долара, който ще бъде обслужван от печалбите от руските активи на стойност 300 млрд. долара, замразени в западните държави от началото на агресивната война на диктатора Владимир Путин. Около две трети от тези активи се намират в Европа.

По-рано през октомври посланиците на ЕС постигнаха съгласие по план за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, обезпечен с печалбите от замразените активи. Само че Унгария блокира ключова реформа на санкциите срещу Русия, обвързана с кредита, до приключването на президентските избори в САЩ на 5 ноември. Така самият заем остава "на пауза": Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес