Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай започна учения с бойна стрелба срещу Тайван (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 09:22 часа • 525 прочитания

Китай провежда учения с бойна стрелба край бреговете на южната си провинция Фудзиен, насочена към Тайван. Това се случва само седмица след мащабното въздушно-морско учение, което Пекин определи като наказание за тайванския президент, отхвърлил претенциите на Китайската народна република за суверенитет над острова.

Още: Обкръжение: Китай започна военни учения около Тайван (ВИДЕО)

Какво се знае за ученията?

Ученията с бойна стрелба се провеждат близо до островите Пинтан край провинция Фудзиен от 9 до 13 ч. местно време, според съобщение на Администрацията за морска безопасност на Тайван от 22 октомври. В него се предупреждават корабите да избягват района, но не се посочват допълнителни подробности.

Министерството на отбраната на Тайван заявява, че действията на Китай са част от ежегодни учения и че ги проследява. „Не може да се изключи, че това е един от начините за разширяване на възпиращия ефект в съответствие с динамиката в Тайванския проток“, се добавя в изявлението.

Още: "Има зловещи намерения": Китай отправи нови критики към Тайван

Напрежението

Миналата седмица Китай проведе еднодневно военно учение, целящо да отработи „запечатването на ключови пристанища и ключови райони“. Тайван преброи рекордните за един ден общо 153 самолета, 14 военноморски кораба и 12 китайски правителствени кораба в близост до острова.

В отговор на китайските действия САЩ продължиха да организират така наречените „свободни навигационни“ преминавания през Тайванския проток. В неделя разрушителят USS Higgins и канадската фрегата HMCS Vancouver преминаха през тясната океанска ивица, която разделя Китай и Тайван, пише Associated Press.

Китайският президент Си Дзинпин претендира за суверенитет над демократично самоуправляващия се остров, отцепил се от Китай още в средата на миналия век. През последните години той все по-често говори за "обединение" на Китайската народна република с Република Китай (каквото е официалното име на Тайван). Пекин не спира да провежда мащабни учения в близост до острова.

Още: Байдън одобри над половин милиард долара военна помощ за Тайван

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес