Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал към Турция: И в НАТО, и в БРИКС – това няма как да стане

22 октомври 2024, 07:30 часа • 2612 прочитания

Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да участва в срещата на БРИКС, която ще се проведе в Русия на 22-24 октомври, и желанието на Турция да се присъедини към организацията станаха обект на полемика в Москва, пише турското издание Medya Günlüğü.

Директорът на Международния дискусионен клуб "Валдай" и председател на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП) Фьодор Лукянов заяви, че желанието на Турция да стане член на БРИКС е "политическа игра".

"Желанието на Турция да се присъедини към БРИКС има някаква стойност за всички участници, но не съм сигурен, че БРИКС ще вземе решение за по-нататъшно разширяване (с нея)", отбеляза Лукянов. Още: Турция се обяви "за" връщането на територии на Украйна, включително Крим

Той продължи: "Ако изтъкнем някакъв критерий, който характеризира участието в БРИКС, това е липсата на задължения към Запада, които ограничават свободата на действие. Сега страните от БРИКС са в остър конфликт със Запада, Иран също, Китай е в отношения на конфликтна взаимозависимост, а други са тясно свързани със Запада като Република Южна Африка, например, или Бразилия и Индия като цяло имат различни степени на свързаност. Никоя от тези страни няма официални задължения към Запада, които трябва да изпълни, но Турция е член на НАТО и няма абсолютно никакво намерение да напусне Алианса". 

Според Лукянов Анкара планира да окаже натиск върху Запада чрез фактора БРИКС. "Тук има фундаментални ограничения. Не можеш да седиш на два стола, ненапразно представителите на Турция, когато говорят за желание за сближаване с БРИКС, винаги отбелязват, че Европа ги е отблъснала. Тоест за Анкара това е инструмент за влияние върху западните партньори, особено върху европейските", добави експертът. Още: Отдалечаване от Запада: Защо Турция се е устремила към БРИКС?

Говорейки за важността на участието на Ердоган в срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври, чийто домакин е Русия, Лукянов подчерта: „Това, че Ердоган отива в Казан, е много добре, защото колкото по-значими фигури има, толкова по-силно се декларира желание за взаимодействие с БРИКС. Не се очаква, че Ердоган ще направи обратен завой и ще скъса с НАТО, но поне ще постави на западните структури системата на приоритетите на Турция. Струва ми се, че това е напълно реалистично.”

Лукянов обърна внимание на важността на НАТО за Турция, като отбеляза: „Ердоган във всяка ситуация, дори когато отношенията със Запада, САЩ и Европейския съюз са обтегнати, той винаги подчертава важността на НАТО за Турция и е абсолютно прав, защото се оказва, че Алиансът е много важна опора за Анкара“.

Руският външнополитически наблюдател отбеляза, че Турция не може да бъде едновременно в НАТО и в БРИКС, добавяйки: „Това е случай, в който има граница на гъвкавостта, тъй като БРИКС теоретично може да позволи доста широка степен на автономия за партньорите, но НАТО не може, тогава за Турция не се вижда място в БРИКС. Следователно всичко е много просто." Още: Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Сигнал на Путин 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков припомни, че руският президент Владимир Путин на среща с председателя на турския парламент Нуман Куртулмуш в Туркменистан е заявил, че очаква с нетърпение срещата с Ердоган в Казан, пише още Medya Günlüğü.

Автор: Фуад Сафаров

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес