Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филипините призоваха за евакуация в навечерието на Коледа заради тайфун

24 декември 2016, 10:19 часа • 1476 прочитания

Филипинските власти призоваха стотици хиляди хора да се евакуират от домовете си още днес, тъй като силен тайфун заплашва източното крайбрежие на страната точно на Коледа, съобщи БГНЕС.

Очаква се природното явление, наречено Нок-Тен, да развие скорост от 222 километра в час и да се появи край бреговете на остров Катандуанес, населяван от над 250 000 души. По-късно тайфунът ще удари главния остров Лусон, включително и столицата Манила.

„Готови сме да провеждаме превантивни евакуации“, заяви Рейчъл Миранда, говорител на службата за гражданска защита в района Бикол, който включва Катандуанес.

Властите предупреждават за опасни двуметрови вълни по протежение на източното крайбрежие, както и за свлачища и наводнения от проливни дъждове.

Местният телевизионен канал ABS-CBN показа тази сутрин кадри на камиони и леки автомобили, блокирани в Бикол, след като бреговата охрана затвори фериботите до близките острови като предпазна мярка. По думите на Седрик Даер от гражданската защита, от този регион трябва да бъдат евакуирани поне 400 000 души.

Най-мощният и унищожителен тайфун в историята на Филипините е Хайян, който взе стотици жертви и рани над 10 000 души през 2013 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес