Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво е забавило началото на примирието в Газа

23 ноември 2023, 12:19 часа • 1741 прочитания

Забавянето на изпълнението на примирието в Ивицата Газа между израелските сили и "Хамас" се дължи на "последния момент", в който се уточнява кои заложници ще бъдат освободени и как. Това заяви палестински служител. предаде АФП.

ОЩЕ: Неочаквано: Примирието между Израел и "Хамас" се отлага до петък

Пречките

Примирието, което се очакваше да влезе в сила на 23 ноември, но беше отложено през нощта, беше отложено заради "имената на израелските заложници и условията за освобождаването им", каза служителят, който е запознат с преговорния процес, но поиска да остане анонимен.

"Двете страни си размениха списъци на лицата, които трябва да бъдат освободени", добави той. По думите му са били повдигнати и въпроси относно достъпа на Червения кръст до заложниците, преди те да бъдат освободени в Египет, както и дали Червеният кръст ще има достъп до тези, които са останали.

Високопоставен служител на "Хамас", с когото АФП се свърза по телефона заяви, че има "пречки, свързани със ситуацията на място", като изрази надежда, че няма да има "грешка, която да окаже отрицателно въздействие върху примирието или да попречи на неговото осъществяване".

ОЩЕ: Войната в Израел: Примирието започва от утре, хуманитарни работници ще посетят и останалите заложници в Газа

Но "посредници се движат между двете страни и атмосферата все още е конструктивна", добави той.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес