Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

18 септември 2024, 17:57 часа • 1713 прочитания

Нови взривове разтърсиха Бейрут, ден след като взривени пейджъри убиха поне 12 души и раниха 3000 в Ливан, 200 от които тежко ранени, предаде BBC. Според репортер на медията един взрив е станал на погребалната церемония на загинали вчера. Според други източници вероятно има избухнали комуникационни устройства.

Според източник на "Ройтерс" са били атакувани ръчни радиостанции (уоки-токи), закупени преди пет месеца от "Хизбула". По непотвърдена информация имало взривове още на лаптопи и смартфони - поне трима души са убити и 12 са ранени.

Впоследствие ливанското здравно министерство съобщи за 9 убити и 300 ранени:

Появиха се твърдения, че зад атаката във вторник стои "Мосад", но засега няма официален коментар от израелска страна. 

Още: Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

Високопоставен източник от ливански служби за сигурност е съобщил пред Ройтерс, че пейджърите са били внесени в страната преди месеци. 

"Хизбула" използва пейджъри, след като забрани мобилните телефони по-рано тази година с аргумента, че са твърде лесни за проследяване.

"Тълпи се събраха днес в Дахие, южно предградие на Бейрут, за да се сбогуват с четирима от хората, убити при експлозията на пейджър във вторник, когато избухна друга експлозия. Имаше деца, жени и мъже на всякаква възраст", предаде от Бейрут Карин Торби, репортер на BBC."

"Погребалната процесия тъкмо започваше - ковчезите щяха да си проправят път през много големи тълпи, събиращи се, за да се сбогуват с убитите. В началото не беше ясно дали е имало фойерверки, но хората започнаха да бягат. Имаше викове и някакъв хаос. Мъжете се разбягаха", се казва още в репортажа на BBC от Бейрут.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес