Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки загинали във Виетнам заради тайфун

08 ноември 2017, 06:50 часа • 1659 прочитания

Тайфунът "Дамри", който удари централната част на Виетнам, отне живота на 89 души през последните три дни, а други 18 са в неизвестност, предаде БГНЕС.

Преди това Националният координационен комитет за борба с последиците от природните бедствия във Виетнам съобщи за 69 жертви и 30 в неизвестност.

"Дамри" стана дванадесетият тайфун в страната и най-тежкото природно бедствие през последните две десетилетия. Според данните, в резултат на силните дъждове и наводнения, повече от 40 000 жилищни сгради са били наводнени и повредени. Над 30 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, бягайки от наводненията. Стихията лиши много области от електричество и комуникация с външния свят, като са наводнени повече от 40 000 хектара земеделска земя.

"Дамри" връхлетя преди Виетнам да приеме конференцията Асоциацията за икономическо сътрудничество между Азия и Тихоокеанския регион в Дананг следващия уикенд. Той ще събере заедно политически лидери като Доналд Тръмп, Си Дзинпин и Владимир Путин.

През септември тайфунът "Доксури" удари Централен Виетнам и уби 11 души от няколко провинции.

В страната е съобщено за най-малко 240 души, които са мъртви или липсват след наводнения и свлачища от началото на годината.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес