Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин в Израел: Ситуацията в момента е спокойна, нямаше паника по време на атаката

02 октомври 2024, 18:49 часа • 576 прочитания

Ситуацията в Израел в момента е спокойна. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Давид Леви, който живее в България, но пристига в Израел преди началото на ракетния обстрел и в момента се намира в предградие край Тел Авив.

Във вторник вечерта Иран извърши нападение с ракети срещу Израел, а израелските сили за отбрана съобщиха, че изпращат още сили в Южен Ливан, подкрепяни от военновъздушните сили и артилерията.

Още: Германия призова гражданите си да напуснат Иран

„Иранските атаки бяха нещо, което се очакваше по един или друг начин. В рамките на вчерашния ден имаше непрекъснати инструктажи от армията за това колко хора мога да се съберат на едно място, какво да се прави, как да се влезе в бомбоубежище, колко време да се стои там“, разказа Леви.

По думите му последната такава инструкция е била около половин час преди първите балистични ракети да полетят към страната. „Не съм забелязал каквато и да е паника, а напротив – доста бързи и ефективни действия са хората. Бях в един супермаркет. Без никаква паника всички влязоха в бомбоубежището, изчакахме 10 минути и излязохме“, разказа още Давид Леви.

Още: Аятолах Хаменей с първи коментар след ракетната атака на Иран по Израел

„Успяхме да видим летящи ракети в небето, както и израелските ракети „Стрела 3“, които ги поразяваха. След което имаше втора сирена, отново всички влязоха. Всичко беше доста организирано“, допълни мъжът. Давид Леви ще остане в Израел още около седмица, след което ще се прибере отново в България.

Още: "Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес