Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ахмети: Няма да станем част от правителството, не сме ничия резервна гума

02 октомври 2024, 20:50 часа • 1005 прочитания

"Нямаме намерение да ставаме част от правителствената коалиция". Това заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети от името на ръководената от него опозиционна коалиция "Европейски фронт" в Северна Македония.

На събитието по повод 100 дни на новото правителство, озаглавено "100 дни скандали, провали, унижения", освен че изрази недоволство от работата на правителството до момента, Ахмети каза, че те нямат намерение да стават част от правителствената коалиция, което според него не зачита основните права на албанците и други по-малки общности.

Още: Ахмети: Ако РСМ загуби шанса да влезе в ЕС, ще се карат кой е по-предател

„Да напуснем това правителство, което ни спря по пътя към Европейския съюз, което деалбанизира всяка институция, което отнема законното и конституционно право на работа на албанци, турци, бошняци и всички други, които не са македонци. Да напуснем това правителство и да се присъединим към „Европейския фронт“ и да седнем заедно и да намерим решения на въпроси, които са важни за нашия национален интерес, за междуетническите отношения, за по-добро образователно, здравно, икономическо и социално развитие“. Това каза Скендер Реджепи-Зейд, председател на Народното движение.

Представителите на "Европейски фронт" подчертаха, че нямат намерение да дестабилизират страната, а да организират протести, като тяхно демократично право.

Още: Али Ахмети: Трябва да се случат промените в конституцията

„Няма да има дестабилизация, а протести. Протестите не са дестабилизация, а демокрация. Кажете ни докъде стига вашият план с потисничеството на албанците и други общности и ние ще ви кажем докъде стига съпротивата на „Европейския фронт“, заяви Зиядин Села от Алианса за албанците на днешното събитие.

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза вчера, че фактът, че депутатите от ДСИ подкрепят закони в парламента, които изискват мнозинство от две трети, не означава, че те се доближават до правителството. Координаторът на парламентарната група на СДСМ Оливер Спасовски съобщи преди дни, че няма да го изненада и очаква в близко бъдеще ДСИ със сигурност да стане част от правителството. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес