Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 2 октомври 2024 г.

02 октомври 2024, 22:00 часа • 879 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 октомври 2024 г.

КОЙ КОЛКО ДЕПУТАТИ ЩЕ ИМА В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ: ПРОГНОЗА НА ПРОФ. КОНСТАНТИНОВ

Резултатът е, че ние отиваме на седмите подред избори напълно безсмислено. Евро-американска коалиция ще има същия брой депутати – между 130 и 135 депутати. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в ефира на Нова телевизия.

"НИНОВА ВИЖДАШЕ В МЕН ЗАПЛАХА": ВАНЯ ГРИГОРОВА С АРГУМЕНТИ ЗАЩО НЕ Е ЧАСТ ОТ ЛЯВОТО ОБЕДИНЕНИЕ (ВИДЕО)

Държавата вменява социални ангажименти на всички градски транспорти и това не се отнася само за София, но след това не покрива разходите по тях. За градския транспорт в столицата трябва да бъдат изплатени около 25-26 млн. лв. 

ИВАН КОСТОВ: СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ТЕЖКО УЯЗВЕНА ОТ МАФИОТИЗАЦИЯТА

Политическата система постепенно започва да се променя. Проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт. Политиците са свързани с общественото мнение и нагласи, но съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията. Това заяви бившият премиер на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов пред bTV. 

"НЕ МИ ГО ПОБИРА ГЛАВАТА, СХЕМАТА С ТЕАТЪРА В РАЗГРАД Е КАРДИНАЛНО НОВА": ГОВОРИ МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА

Схемата с театъра в Разград е кардинално ново и е изключително арогантно. Това заяви служебният министър на културата маестро Найден Тодоров пред bTV за ареста на директора на разградския театър Левон Манукян. 

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ В МОН: ДИСЦИПЛИНАРКИ СЛЕД СПОРНИ ОДИТИ И ОЩЕ ПО-СПОРНО УВОЛНЕНИЕ

Министерството на образованието и науката (МОН) е образувало дисциплинарни производства спрямо двама служители на Звеното за вътрешен одит (ЗВО) към МОН. Става въпрос за ръководителя на ЗВО и вътрешен одитор, участвал в три спорни одитни ангажимента. Те са наказани за неизпълнение на служебните задължения, става ясно от отговор на парламентарен въпрос от страна на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков.

НАСИЛИЕ НАД ПАЦИЕНТИ В ДЪРЖАВНАТА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА? МЗ НЕ ОТКРИ НАРУШЕНИЯ

Има ли насилие, тормоз и малтретиране на пациенти в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в гр. Нови Искър? Купуват ли се подаръци от роднини като „такса спокойствие“, за да не се бият и тормозят близките им, настанени в заведението?

ВИНЕТКИ ЗА ОКОЛОВРЪСТНОТО НА СОФИЯ НЯМА ДА ИМА: ГЛАВЧЕВ СЕ ЗАКАНИ НА АПИ

Категорично не е обсъждано, нито смятаме да въвеждаме въвеждането на винетки по околовръстното на София. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКА КСНС ЗАРАДИ НАПРЕЖЕНИЕТО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

В петък (4 октомври) президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ: ЗАЩО СЕГА И КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ? АНАЛИЗ НА АТАНАС РАДЕВ

Основателни са опасенията, че предстоящият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при държавния глава може да се превърне в предизборна арена дотолкова, доколкото последният КСНС не е свикван от февруари 2022 г. по отношение на войната в Украйна. 

ОЧАКВАНО: ЗАПАДЪТ ОСЪДИ ИРАН, РУСИЯ ОБВИНИ САЩ В "ПЪЛЕН ПРОВАЛ" В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

 

Европейският съюз осъди най-остро иранското нападение с балистични ракети срещу Израел и призова за незабавно спиране на огъня в Близкия изток, предаде Ройтерс. "Опасният цикъл от атаки и ответни действия заплашва да излезе извън контрол", написа ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в мрежата "Екс". "Необходимо е незабавно прекратяване на бойните действия в целия регион", допълни той.

ИЗРАЕЛ ПЛАНИРА "МАСИВНО ОТМЪЩЕНИЕ" СРЕЩУ ИРАН: AXIOS РАЗКРИ МИШЕНИТЕ

Израел ще предприеме „значително ответно действие“ на масираната ракетна атака на Иран вечерта на 1 октомври. Това заявяват пред американското издание Axios израелски служители, очакващи разпалване на регионална война.

УКРАЙНА ПАК РЕШИТЕЛНО ОТХВЪРЛИ МИР С КОМПРОМИСИ ЗА ПУТИН (ОБЗОР - ВИДЕО)

Близо ли е войната в Украйна до край, защото силите на съпротивляващата се на инвазията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна привършват, а западните ѝ съюзници не проявяват необходимата политическа воля за решителен обрат? Този въпрос постоянно виси от над 2,5 години.

ООН ЗА ВОЕННОПЛЕННИЦИТЕ: ИЗКЛЮЧИТЕЛНА РУСКА БРУТАЛНОСТ, УКРАИНЦИТЕ ОТВРЪЩАТ

ООН излезе с пореден доклад относно ключови събития в сферата на човешките права в Украйна - за периода от 1 юни до 31 август 2024 г.

РЕПУБЛИКАНСКА МЕДИЯ: БАЙДЪН ВЕЧЕ НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН ДА ВЗИМА РЕШЕНИЯ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

Отиващият си американски президент Джо Байдън със сигурност не може да се мери със своите колеги по света. Той вече не е в състояние да мине през непознат коридор, а още по-малко да вземе сериозни решения по украинската война, пише американското издание The National Review - една от приближените до републиканците консервативни медии, която в този материал директно твърди, че Байдън страда от деменция и намеква силно, че заради това не може да управлява - макар да няма официално медицинско заключение, че американският президент има здравословни проблеми, които му пречат да изпълнява задълженията си.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес