Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон ще посвети цялата си енергия на реформи в европейски мащаб

02 октомври 2024, 23:10 часа • 510 прочитания

Президентът Еманюел Макрон заяви в Берлин, че сега възнамерява да посвети „много повече енергия“ на реформи в „европейски мащаб“.

„За мен първият приоритет е европейският мащаб“, след като предприе многобройни икономически и социални реформи във Франция, заяви държавният глава по време на берлинския Глобален диалог - форум за бъдещето на Европа. „Именно тук можем да отключим много растеж и потенциал“, пледира той, като заяви по-специално, че иска да стимулира „шок от опростяване“ в Европейския съюз, чиято икономическа динамика и иновации според него са възпрепятствани от твърде многото регулации.

Още: Макрон пред ООН: Не може, не трябва да има война в Ливан

Френският президент се възползва от посещението си, за да повдигне, както на четири очи с германския канцлер Олаф Шолц, така и публично на форума, два въпроса, които разделят Германия и Франция, предаде АФП.

По-конкретно, той отправи призив за европейски данъци върху китайските електромобили, които са в основата на гласуването в ЕС на 4 октомври и които предизвикаха враждебност в Берлин поради страх от ответни мерки от страна на Пекин. „Подкрепям Европейската комисия“, която иска да наложи тези мита, за да противодейства на огромните китайски субсидии за своите производители, увери френският президент, цитиран от БГНЕС.

Още: Докато напрежението между Израел и "Хизбула" расте: Макрон се срещна с новия ирански президент

„Въпросът е в модела, който искаме: дали искаме да бъдем потребители или производители?“, попита той, като призова да не повтаряме грешките от миналото, които са създали „зависимост“ от китайския гигант.

Още: Хиляди протестират във Франция срещу новия премиер Барние (ВИДЕА)

По подобен начин той се застъпи за „инвестиционен шок“ с помощта на европейски публични средства, за да се компенсира загубената конкурентоспособност спрямо САЩ и Китай. Това би могло да включва, както се предлага в доклада на бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги, съвместно вземане на заеми от 27-те държави членки, за което Берлин не иска и да чуе. Но за да успокои домакините си, той внимаваше да каже, че „от самото начало не трябва да се създават големи травми“.

Още: Макрон предложи външния си министър за наследник на Тиери Бретон в Еврокомисията (ОБЗОР)

Френският президент, чийто лагер загуби мнозинството си във Франция след изборно поражение на парламентарните избори, възнамерява да продължи да играе роля в опитите за стимулиране на конкурентоспособността и растежа. Той обаче заяви, че оттук нататък ще дава приоритет на действията на европейско равнище.

Още: В новото правителство на Франция парадоксът остава

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес