Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комета от каменната ера ще наближи Земята през октомври

03 октомври 2024, 00:02 часа • 498 прочитания

Комета, която не е била виждана от Земята, откакто неандерталците са били живи, се появи отново в небето, а астрономите твърдят, че може да бъде видима с просто око. Кометата C/2023 A3 е открита от астрономите в началото на миналата година и се смята, че обикаля около Слънцето на всеки 80 000 години по силно удължен път, пише "Гардиън", цитиран от .

Според д-р Грегъри Браун - астроном в Кралската обсерватория в Гринуич, кометата е възникнала в облака на Оорт, който се намира отвъд орбитата на Нептун. „Това е огромната, приблизително сферична област около Слънцето, в която има ледени остатъци от формирането на Слънчевата система", обясни той, цитиран от 24 часа.

Още: Комета от "Междузвездни войни" ще се взриви по време на следващото пълно слънчево затъмнение

Кометата направи най-близкото си приближаване до Слънцето в края на миналия месец. Очаква се тя да премине близко до Земята между 9 и 13 октомври. „Кометите, които се виждат с просто око, са достатъчно редки, а тази има потенциала да бъде сред най-ярките, които сме виждали през последните няколко десетилетия", каза д-р Браун.

Още: Мистериозна комета се приближава към Земята

Според учените най-добрият шанс да се види кометата е след залез, гледайки на запад към съзвездието Буут В резултат на това от 13 октомври Браун заяви, че най-добрият шанс да се види кометата е късно вечер, след залез слънце, гледайки на запад към съзвездието Воловар. Кометата вероятно ще изглежда като петно в небето с невъоръжено око, въпреки че опашката ѝ би трябвало да се вижда с бинокъл или малък телескоп.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес