Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1 млн. американци са все още без ток след урагана "Хелън"

02 октомври 2024, 21:40 часа • 511 прочитания

Повече от 1 млн. американци все още са без ток в югоизточната част на САЩ, след като ураганът "Хелън" остави опустошителните си следи в общо 6 щата през миналата седмица, предаде ДПА.

Около 1,3 млн. души са още без електричество в региона, включително около 500 000 души само в щата Южна Каролина, сочат данни от уебсайта за проследяване на прекъсванията в електрозахранването по света "Пауър аутидж", предаде БТА.

Още: Най-малко 116 души са загинали при преминаването на урагана "Хелън" (ВИДЕО)

Последните данни в американски медии навеждат на мисълта, че най-малко 162 души може да са загинали, откакто бурята достигна сушата в северозападната част на щата Флорида миналия четвъртък.

Местните власти вземат различни мерки срещу катастрофалните щети, като вчера например губернаторът на Джорджия Брайън Кемп временно спря с указ акцизите върху бензина в щата, за да облекчи общностите, които са все още зависими от това гориво за захранване с електроенергия на домовете си.

Още: Байдън обвини Тръмп в "лъжа" за справянето с урагана „Хелън“

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети по-късно днес засегнатите райони в щатите Северна и Южна Каролина. Утре той ще бъде във Флорида и Джорджия, съобщи впоследствие Белият дом, цитиран от Ройтерс. Байдън обяви днес, че ще изпрати още 1000 военнослужещи за участие в операциите за оказване на помощ в щата Северна Каролина, който беше частично опустошен от преминаването на урагана "Хелън", съобщи Франс прес.

Вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите за президентските избори през ноември, ще посети днес Джорджия, а нейният съперник, бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп, отиде в този ключов за изхода от надпреварата щат още в понеделник.

Още: След урагана "Хелън": Югоизточната част на САЩ се възстановява (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес