Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По подобие на цигарите: СЗО иска забрана на смартфоните на определени места

02 октомври 2024, 20:32 часа • 673 прочитания

Световната здравна организация иска да регулира смартфоните и други цифрови устройства по начин, подобен на тези на цигарите и другите тютюневи изделия. Според СЗО така страните ще могат да се борят с нарастващото отрицателно въздействие върху социалните мрежи върху психичното здраве на младите хора, пише "Политико".

Още: Защо е добре да бъдат забранени смартфоните в училищата

От организацията посочват като аргументи всички посочени твърдения, че проблемното поведение в социалните мрежи се увеличава сред юношите в Европа и тези страни трябва да бъдат вдъхновени от други области на общественото здраве, където законодателството е помогнало за справяне с потенциално вредните навици - законите за тютюневите изделия. „Мерките, включващи възрастови ограничения, контролирани цени и дори забранени зони, са работили за регулиране на цигарите, така че могат да се вземат за пример за това как да се ограничи вредното използване на преносими устройства като смартфоните“, заяви пред „Политико“ Азопарди Мускат, директор на здравните политики и системи в СЗО Европа, предава 24 часа.

Друг ключов елемент е да се гарантира, че децата и тинейджърите - независимо от техния произход, етническа принадлежност или социален статус, ще бъдат обучавани, така че те да управляват цифровия свят, а не той тях. Проучване на СЗО, публикувано миналия месец, установи, че проблемното и „подобно на пристрастяване“ поведение към игрите и социалните мрежи се увеличават сред юношите в Европа.

Още: СЗО: Използването на мобилни телефони не причинява рак на мозъка

В доклада, в който са изследвани почти 280 000 души на възраст между 11 и 15 години в Европа, Централна Азия и Канада, се установява, че повече от един на всеки 10 души се борят да контролират използването на социалните мрежи и изпитват негативни ефекти. Момичетата съобщават за по-високи нива в сравнение с момчетата - 13% в сравнение с 9%. Връзката между използването на социалните мрежи и психичното здраве, особено сред тийнейджърите, привлича все повече внимание. По-рано това лято председателят на европейската комисия Урсула фондер Лайен обещава „първото по рода си общоевропейското изследване на мнението на социалните медии върху благосъстоянието на младите хора“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес