Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обяви смъртта на първи войник, загинал при сраженията в Ливан

02 октомври 2024, 16:43 часа • 769 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха за смъртта на офицер, загинал по време на сраженията срещу "Хизбула". Това е първият смъртен случай по време на израелската сухопътна операция в Ливан, започнала с локални набези.

Военнослужещият е Ейтан Ицхак Остер, на 22 г. Той е бил командир на екип в подразделение на командоси „Егоз“.

Остер е убит по време на сражение с бойци на „Хизбула“ в село в Южен Ливан, гласи кратката информация, дадена от ЦАХАЛ и цитирана от The Times of Israel.

По-късно се появи информация и за друг загинал - 23-годишният Харел Етингер.

Още: Израел забрани на генералния секретар на ООН да влиза в страната

"Хизбула" обяви първо пряко сражение с израелската армия

Тази сутрин, 2 октомври, „Хизбула“ заяви, че бойци на групировката са влезли в сражение с израелските сили, проникнали в ливанския град Одайсех в южната част на страната. Подкрепяната от Иран шиитска групировка съобщи, че е принудила израелците да се оттеглят.

Вчера ЦАХАЛ разкриха, че през последните месеци са извършили десетки трансгранични набези срещу "Хизбула" и не са имали преки сблъсъци с нейни бойци.

Снимка: Getty Images

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

Израел започна "локални" сухопътни акции в Южен Ливан срещу шиитската групировка, като се трупат все повече индикации за бъдеща сухопътна пълномащабна офанзива. Днес ЦАХАЛ съобщават, че в Южен Ливан се изпраща още една дивизия за сухопътни операции срещу „Хизбула“. Става въпрос за 36-та дивизия, която се присъединява към 98-ма дивизия. Последната влезе в Ливан в понеделник вечерта.

Още: "Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес