Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Афганистан твърди, че важен водач на "Ал Кайда" е бил убит, талибаните отричат

09 октомври 2019, 07:37 часа • 1059 прочитания

Водеща фигура в терористичната мрежа "Ал Кайда" е била убита при съвместна операция на американски и афганистански командоси миналия месец в Афганистан, съобщава разузнавателната агенция на азиатската страна.

Асим Умар е бил ръководител на операциите на Ал-Кайда на индийския субконтинент. Той е бил елиминиран по време на операция срещу казарми на талибаните в афганистанската провинция Хелманд на 23 септември, предаде БГНЕС. Поне 40 цивилни са станали косвени жертви на боевете при тази операция.

Съединените щати и "Ал Кайда" не потвърждават смъртта на Асим Умар и изнесената от Афганистан информация. Талибаните казаха, че новината за смъртта на Умар не е вярна и я нарекоха "изфабрикувана пропаганда от врага". Според талибаните в Афганистан, акцията на командосите е довела "само до цивилни жертви".

Разузнавателната агенция на Афганистан настоя, че акцията е била успешна, като освен регионалния лидер на "Ал Кайда" са били убити поне още шестима членове на терористичната мрежа, сред които куриера за връзка между Асим Умар и лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири.

Афганистанците публикуваха снимки на Умар приживе, както и на мъртвото му тяло.

Евентуалното присъствие на водачи на "Ал Кайда" в лагер на талибаните поставя под въпрос желанието на афганистанците да сключат мир със Съединените щати. Основните параметри на сделката, която САЩ и талибаните обсъждат вече дълго време, са оттегляне на американските войници от Афганистан, срещу което талибаните да прекратят връзките си с "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес