Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицепрезидентът Камала Харис ще отговаря за проблемите с миграцията

24 март 2021, 22:50 часа • 1631 прочитания

Американският вицепрезидент Камала Харис ще отговаря за разрешаването на проблемите на миграцията на американско-мексиканската граница, включително дипломатически консултации със съседни държави, съобщава ТАСС, цитирайки изявление на президента Джо Байдън пред американски медии.

Държавният глава подчерта, че Харис ще започне да контактува с Мексико и страните от Централна Америка, "които ще се нуждаят от помощ, за да ограничат" миграционните потоци на южната граница на САЩ. „Не се сещам за някой, който да е по-подходящ за това“, добави американският лидер, цитиран от БГНЕС.

"Когато бях вицепрезидент, получих подобно назначение. Постигнахме споразумение с демократи и републиканци да предоставим повече от 700 милиона долара на страните от Северния триъгълник - Гватемала, Хондурас и Салвадор, като най-добрия начин за предотвратяване на хората имащи желание да напуснат страната си", каза Байдън и добави, че една от основните причини за миграцията са преди всичко последиците от природните бедствия. Той отново разкритикува миграционната политика на своя предшественик на този пост Доналд Тръмп. "Тази нова вълна на мигранти на границата, с която се справяме, започна при предишната администрация, но ние носим отговорността да разрешим ситуацията", добави той.

"Вицепрезидентът се съгласи да ръководи нашите дипломатически усилия и да работи с тези страни, за да вземе бежанците обратно и да засили прилагането на имиграционното законодателство по техните граници", каза шефът на администрацията на Вашингтон.

"Няма съмнение, че на границата ситуацията е трудна", каза Харис, заявявайки необходимостта от справяне с основните причини за миграцията. В новата си роля тя ще взаимодейства с властите на Гватемала, Хондурас, Мексико и Салвадор, както и с представители на техния частен сектор. „Очаквам с нетърпение да започнем дипломатически контакти с правителствата, частния сектор, гражданското общество и лидерите на Салвадор, Гватемала и Хондурас за укрепване на демокрацията и върховенството на закона и осигуряване на споделен просперитет в региона“, каза Харис.

Високопоставен служител в администрацията каза пред репортери, че вицепрезидентът ще разработи и дългосрочна стратегия за разрешаване на кризата на границата. "Истинската цел е да се създаде стратегическо партньорство с тези страни, основаващо се на уважение и споделени ценности. В краткосрочен план основният акцент ще бъде върху ограничаването на мигрантския поток към Съединените щати", обясни представител на изпълнителната власт.

Администрацията на Байдън е подложена на силна критика в светлината на нарастващия приток на хора, опитващи се да влязат нелегално в САЩ от Мексико. Политическите опоненти твърдят, че случващото се е резултат от твърде мекия подход на новия президент на САЩ към нелегалната имиграция. Американските власти разкритикуваха факта, че непълнолетните нелегални мигранти често се държат в условия, които не са подходящи за деца. По-рано американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас предупреди, че САЩ трябва да се подготвят за пристигането на рекордно за последните 20 години нелегално имигрантско население от Латинска Америка.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес