Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна вече е страната, получила най-много пари от САЩ след Втората световна война

08 август 2023, 10:41 часа • 2932 прочитания

Украйна се превърна в най-големия получател на финансова помощ от САЩ от края на Втората световна война насам, съобщи The Washington Post.

От февруари 2022 г. насам, когато Русия нахлу в Украйна, от Вашингтон са отпуснали над 60 милиарда долара на нападнатата страна. Това включва военни доставки на стойност повече от 43 млрд. долара, както и финансова и хуманитарна помощ.

Военната помощ включва: оръжия и оборудване (23,5 млрд. долара); помощ за сигурността, включително обучение, консултантски и логистични услуги (18 млрд. долара); безвъзмездни средства и заеми за закупуване на оръжия и оборудване - в рамките на програмата за чуждестранно военно финансиране (1,5 млрд. долара).

Още: Зеленски призова украинските дипломати активно да търсят оръжие

The Washington Post отбелязва също така, че Щатите предоставиха на Украйна от държавния си бюджет около 20,5 млрд. долара финансова и над 2,6 млрд. долара хуманитарна помощ, включително за подпомагане на бежанците. Всичко гореспоменато възлиза на 66,2 млрд. долара.

Експертите на изданието сравняват помощта със следвоенния план "Маршал" за възстановяване на икономиката на Европа след Втората световна война. Тогава той възлиза на около 150 млрд. долара, коригирани спрямо инфлацията.

Още: САЩ предоставиха на Тайван военна помощ за 345 млн. долара, въпреки протестите от Китай

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес