Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ одобри потенциална продажба на ракети на Финландия

03 ноември 2022, 01:30 часа • 1869 прочитания

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни системи за многократно изстрелване и свързаното с тях оборудване на Финландия в рамките на сделка на приблизителна стойност 535 млн. долара, се казва в изявление на Пентагона, предаде агенция Ройтерс. Главен доставчик ще бъде Lockheed Martin Corp, заяви Пентагонът.

"Финландия възнамерява да използва тези отбранителни продукти и услуги, за да увеличи националния си запас, укрепвайки възможностите за сухопътна и въздушна отбрана в северния фланг на Европа", се казва в съобщението.

"Увеличаването на националния запас е от решаващо значение за отбраната на Финландия поради влошената ситуация със сигурността в Европа", се казва в изявлението.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Държавният департамент на САЩ одобри вчера и потенциалната продажба на 24 военнотранспортни самолета Супер Херкулес и свързаното с тях оборудване на Австралия в сделка, чиято стойност може да достигне 6,35 милиарда долара, съобщи Пентагонът. Локхийд Мартин е отново главният изпълнител за предложената продажба, която цели да помогне на Кралските австралийски военновъздушни сили да заменят стареещия си товарен флот и да подобрят цялостната си оперативна способност, според изявление на Пентагона.

"Австралия е един от най-важните ни съюзници в Западната част на Тихия океан", се подчертава в съобщението. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба вчера. В съобщението не се уточнява дали е подписан договор и дали преговорите са приключили.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес