Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един ключов договор за намаляване на най-страшните оръжия на САЩ и Русия изглежда ще стане история

31 юли 2019, 08:40 часа • 2597 прочитания

Новият договор СТАРТ между САЩ и Русия едва ли ще бъде удължен. Това заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън, предаде БГНЕС.

Договорът СТАРТ беше подписан през 2010 г. и понастоящем е единствената сделка за контрол на въоръжението в Русия. Споразумението ограничава броя на междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети, изстрелвани от подводници, ядрените бомбардировачи и ядрените бойни глави. Той изтича през 2021 г. и САЩ все още имат колебания дали да го продължат.

По-рано през юли висшите представители на Русия и САЩ се срещнаха в Женева за преговори за стратегически диалог. Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който ръководи руската делегация, двете страни са обсъдили обстойно разширяването на договора. Миналата седмица Русия и Съединените щати проведоха двустранни инспекции в рамките на СТАРТ, съобщи официалният вестник на руските въоръжени сили "Красная звезда".

Джон Болтън също потвърди, че страната му ще се оттегли от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 август. Той е е сключен през 1987 г. между САЩ и СССР, приемник на който е Русия. САЩ официално обявиха преди шест месеца намерението си да се оттеглят от този договор.

"Този петък официално ще бъде прекратен договора, защото САЩ ще се оттеглят от него", заяви Болтън във Вашингтон.

Той повтори обвиненията срещу Русия, че нарушава клаузите по споразумението, което САЩ изтъкнаха като причина за оттеглянето от него. "Русия продължи да разработва модерни балистични и хиперзвукови системи, за да модернизира арсенала си в нарушение на договора", каза Болтън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес