Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама обеща да помогне на Турция да осъди отговорните за преврата

04 септември 2016, 11:32 часа • 1289 прочитания

Американският президент Барак Обама увери турския си колега Реджеп Ердоган, че САЩ ще му помогнат да изправи пред съда виновните за осуетения държавен преврат на 15 юли.

На двустранна среща с Реджеп Ердоган извън разговорите във формат Г-20 в Ханчжоу, Обама каза: Уверяваме ви, че хората, които предприеха това, ще се изправят пред правосъдието.

Турският президент обвинява бившия имам Фетхуллах Гюлен, живеещ от 1999 г. в САЩ, че е организаторът на провалилия се пуч в Турция.

По-рано Барак Обама говори за ситуацията в Сирия.

Различията между САЩ и Русия по начина за умиротворяване на Сирия остават сериозни, заяви още американският президент .

Не е ясно засега дали Путин и Обама ще проведат консултации извън икономическата програма на форума в Китай, посочва БНР.

Изявлението на Обама идва на фона на твърденията на телевизия CBS, че Москва и Вашингтон са близко до „пълномащабно военно и разузнавателно сътрудничество“ срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия. Руски дипломати изтъкват като пречка взаимодействието на умерени бунтовници с джихадисти в Алепо и Хама.

Междувременно започна и 11-а среща на върха на ръководителите на държавите членки на Групата на 20-те, предава БГНЕС.

Като организатор на форума Китайската народна република постави в центъра на дневния ред координирането на действията в световната търговия и инвестициите.

Лидерите на Г-20 ще отделят голямо внимание на въпросите на иновационния растеж, повишаването на ефективността на механизмите за управление на глобалната икономическа и финансова система, стимулирането на международната търговия и инвестиции, а също взаимно свързаното развитие. Ще бъдат обсъдени и проблемите на международната търговия, продоволствената сигурност инфраструктурата и други сфери на икономиката.

Очаква се участниците да формулират програма на Г-20 за иновационен ръст, както и да разработят план за реализиране на задачите в областта на устойчивото развитие до 2030 г.

Те ще засегнат и други важни теми като нестабилността в редица региони на света, международния тероризъм и изменението на климата.

На 11-а среща на върха са поканени и редица други страни. По покана на Пекин в Ханчжоу пристигнаха ръководителите на Казахстан, Египет и Испания, както и представители на страни, председателстващи различни международни организации – на Лаос (председател на АСЕАН) и на Чад (страна председателстваща Африканския съюз).

"Лидерите на Г-20 трябва да променят политиката си от краткосрочна в дългосрочна". Това заяви, откривайки срещата на върха председателят на КНР Си Цзинпин.

Необходимо е да се координира всеобхватна данъчна, парично-кредитна и структурна политика в хода на провеждането на реформи, да се насърчава международното търсене и да се създават основи за глобалния растеж, посочи още Цзинпин.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес