Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лула де Силва: Ще запазим неутралитет във войната между Русия и Украйна

02 юни 2023, 12:57 часа • 2189 прочитания

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Бразилия ще запази неутралитет във военния конфликт между Русия и Украйна, съобщи Анадолската агенция.

"Нищо няма да се случи, докато Украйна и Русия не вземат решение, че искат мир. Ето защо Бразилия е част от групата държави, които искат да останат неутрални, за да изградят възможност за прекратяване на войната", заяви Лула след среща с финландския президент Саули Ниинистьо.

Макар че Лула осъди руската агресия и инвазия в Украйна, левият президент обеща неутралитет в конфликта, настоявайки за мирен изход от него.

"Опитваме се да формулираме възможността, когато това е подходящо за двамата президенти на Русия и Украйна, да поставим на масата предложение за мир, което трябва да бъде съгласувано и с двамата", каза Лула, пише БГНЕС.

Той неколкократно подчерта необходимостта от създаването на международен блок, подобен на Г-20, за да се консолидират мирните преговори между враждуващите страни, като заяви, че Г-20 е създадена, за да спаси световната икономика след кризата от 2008 г. и че е необходима нова международна група, за да се сложи край на войната.

След участието си в срещата на върха на Г-7 в Япония Лула потвърди неутралната си позиция и увери, че води разговори с Индия, Китай, Индонезия и други страни за изграждане на блок за мирна политика в света. Лула сподели инициативата си и с лидерите в Латинска Америка.

Въпреки това бразилският президент разкритикува Съединените щати и Европа за това, че умишлено удължават войната, като доставят оръжие на украинските сили.

През януари Лула отхвърли искането на Германия да изпрати боеприпаси на Украйна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес