Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят отново гласовете в щата Уисконсин?

12 ноември 2020, 23:45 часа • 4355 прочитания

Уисконсин се готви за евентуално второ преброяване на гласовете, подадени за президент на САЩ. Тази мярка може да се наложи, тъй като резултатите от обявената победа на Джо Байдън над действащия държавен глава Доналд Тръмп в щата е твърде крехка, заяви началникът на щатската избирателна комисия в Уисконсин Меган Улф, цитиран от БГНЕС.

„Подготвяме се за възможността за второ преброяване“, каза Улф на онлайн брифинг. Според нея оповестяването на резултатите на щатско ниво е възможно след приключване на тази процедура в областите, като крайният срок е 10 декември, но ще бъдат взети предвид всички промени, свързани с преброяването.

Улф обясни, че преброяването се извършва на ниво области. По закон кандидатът, класиран на второ място има право да поиска повторно преброяване, ако резултатът му се различава с 1% от победителя. Когато резултатите се различават с 0,26 до 1%, кандидатът трябва да плати предварително цената на повторното преброяване, а ако разликата е 0,25% или по-малко, държавата ще поеме разходите, обясни Улф. 

В Уисконсин Байдън води с 20 000 от общо над 3 милиона подадени гласа. По-рано екипът на Тръмп поиска повторно преброяване в Уисконсин, като аргументира, че това е един от щатите, в които е имало изборни нарушения. Щатът дава 10 електорални гласа. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес