Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън даде на военните свобода на действията срещу „Ислямска държава“

27 август 2021, 23:02 часа • 5507 прочитания

Президентът Джо Байдън предостави всички необходими пълномощия на командването на американските въоръжени сили за провеждане на операции срещу целите на групировката „Ислямска държава в Хорасан“, представяща разклонение на терористичната организация „Ислямска държава“.

Това съобщи в петък Белият дом след среща на американския лидер с военачалници, дипломати и президентския екип за национална сигурност.

"В разговор с военните ръководители президентът потвърди, че е дал всички правомощия, които са им необходими за провеждане на операцията и защита на нашите войски. Те казаха, че имат ресурсите, които смятат, че са необходими за ефективна работа", се казва в изявлението.

На Байдън беше казано, че "в Кабул има вероятност от друга терористична атака, но се вземат максимални мерки за защита на летището", през което се извършва евакуацията. "Следващите няколко дни от тази (евакуационна) мисия ще бъдат най-опасният период досега", казаха на главнокомандващия участниците в срещата.

Според Белия дом президентът е информиран, че „американските войски евакуират хиляди хора на всеки няколко часа“.

"Те продължават да дават приоритет на евакуацията на останалите американски граждани, които са заявили желанието си да напуснат, и предприемат различни мерки за безопасното им транспортиране до летището. Президентът възложи на държавния секретар (Антъни Блинкен) да продължи дипломатическите усилия с международните партньори да се предостави възможността на гражданите от трети страни и на афганистанците с визи да напуснат страната дори след края на американското военно присъствие (в страната)", казва се в съобщението на Белия дом.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес