Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли Бойко да управлява 30 години?

07 септември 2011, 11:06 часа • 6252 прочитания

Премиерът е на път да докаже, че авторитаризмът е възможен и в една отделно взета страна членка на ЕС

"ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години, за да се сложи в ред държавата". Рече го Бойко Борисов точно преди две години, след като току-що беше взел властта. Ще кажете - поредната изцепка на премиера, на каквито сме се наслушали. Нищо подобно. Борисов действа съвсем методично за осъществяването на заветната си цел. Рецептата за 30-годишен престой във властта е проста. Като реклама на детски бисквитки. Първо - пишеш изборни правила по своя мяра, второ - слагаш за отговорник на изборите завеждащия криминалните досиета, трето - лапаш, но даваш и на другите около теб.

След краха на тоталитаризма от живковски тип Борисов е на път да докаже, че авторитаризмът е възможен и в отделно взета страна членка на ЕС. И също като бившия Първи неговият епигон

се окопава постъпателно във властта

Знайно е, че една партия и добре да поминува, на четири години (в най-добрия случай) й се налага да ходи на избори. Поне откакто сме демокрация, де. Преди беше по-лесно. Просто се забранява конкуренцията. Изборите обаче винаги крият изненади и затова партиите правят всичко необходимо, за да не ги оставят на случайността. Практиките показват завидно разнообразие - от примитивно купуване на гласове през съживяване на фантоми до промяна в изборните правила. Обикновено се прилагат комбинирани техники.

ГЕРБ започна от изборния правилник. Заложи такива условия, които дават предимство на управляващата в момента партия.

Изборният кодекс бе написан от ГЕРБ за ГЕРБ. С любов.

Планът е първо да се овладее местната и президентската власт тази есен, а след две години, живот и здраве и ако Началникът на премиера е рекъл - и изпълнителната. Само от покачването на бариерата за избор на кмет в малките населени места управляващата партия ще спечели служебна победа в 1/3 от селата. Ако досега бяха достатъчни 150 жители в едно село, за да си избира кмет, отсега ще са нужни поне 350. По традиция селата са запазен изборен ареал на левицата, така че отсега е ясно кого удря поправката. Само в Хасковско например 68 села ще загубят правото пряко да си избират кмет. В 2/3 от тях досега са управлявали хора на БСП. В големите градове като София и Пловдив също бе изчистена "опасността" разни районни кметове от други партии да спъват централната общинска власт. Тази изборна длъжност изобщо бе премахната с новите правила. Служебните предимства не спират дотук. Окупирането от ГЕРБ на 1/4 от ръководствата на общинските избирателни комисии също отваря възможности за манипулации. Като добавим към това квотата на подписаните фантоми и купените тук-там гласове (при това евтино по време на криза), и ей ти го победния резултат.

Но това не е всичко. Тук стигаме до стъпка номер две.

Презастраховането е майка на доверието.

Особено когато става дума за прийоми от арсенала на МВР. Да сложиш Цветанов за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е като да използваш оръжие за масова поразяване срещу сопаджии.

Оръжието има за цел да прекърши гръбнака и на последната организирана съпротива срещу властта. Там, където не става по закон, идва ред на "папчиците". И ако, сине майчин, не искаш да ти извадят кирливите ризи на показ, тутакси ще сториш път на конкурента си гербер. Препатили разправят, че за по-сговорчивите "елементи" към папчиците върви и пачка с банкноти - един вид дава ти се право на избор. И дължимото обезщетение за пропуснати политически ползи. Така и последният опърничав кандидат-кмет ще се сдаде доброволно.

Казват, че вторият мандат е ключов

Прескочиш ли първите четири години, после по-лесно се управлява. Тъкмо заради стъпка номер три - папкането. Папкаш ти, но ако даваш и на другите, поддръжниците на управлението чисто аритметически растат. Провалът на двойните и тройните коалиции не важи, щото при многоглавата власт е различно. Там разните клики се самоизяждат. Та значи - като разстави хората си по малки и големи общини, ГЕРБ вече ще може да нахрани повече гладен народ. На това му викат "разширяване на електоралната база". За какво му е на Борисов да увеличава пенсии, като може да върже старците по селата към кметовете си. Пък ако изпадне и някое евро по проектите за селски райони, на следващите избори хората сами ще го подкрепят. Без папкане българинът трудно се опитомява. А подсигуриш ли втория мандат, третият и четвъртият сами идват. И ей ти как се навъртели 30 годинки...

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес