Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красива, готви, с деца: носталгия по "традиционните съпруги"

19 септември 2024, 08:15 часа • 791 прочитания

Нара Смит е облечена в официална червена рокля, докато приготвя вечеря за съпруга си и трите си деца. В социалните мрежи 23-годишната инфлуенсърка изглежда почти перфектно. Смит винаги е облечена блестящо - във видеа, в които приготвя всичко сама: от Кока-кола до Нутела. Тя е част от новата тенденция в социалните мрежи - т.нар. Tradwives (съкратено от traditional wives - от англ. "традиционни съпруги"). В Тикток те промотират "традиционните" роли на половете, много готвене и съдържание, свързано с грижата за децата. Нара Смит има над 9 милиона последователи.

Този тренд обаче не се ограничава само до бляскавите тоалети на Нара Смит. Хана Нийлман например е 34-годишна инфлуенсърка, позната от профила "Балерина Фарм". Тя показва как живее във ферма, отглежда осем деца, дои крави и гледа зеленчуци. Бившата балерина, моделка и блогър е друга представителка на движението на т.нар. традиционни съпруги, което издига в култ живота от 1950-те години.

Корени в историята или просто измислен идеал?

Още: Консервативни лидери на „демографска среща“ в Будапеща

Това движение започва да набира популярност в социалните мрежи около 2018 година. Някои твърдят, че то е свързано с форум в социалната мрежа Reddit, наречен "червеното хапче", от който се лее омраза към жените. Във филма "Матрицата" вземането на червеното хапче означава пробуждане за истината - в този случай това е метафора, възприета от мъжете, които чувстват, че мъжествеността им е била потисната и които копнеят за традиционните роли на половете.

Но идеята за традиционната съпруга води началото си от идеала за единно семейство от 50-те години на миналия век. "Днес тази идея е носталгична, класово обусловена фантазия", казва Лиза Уейд, доцент по социология и преподавател в програмата за изследвания на пола и сексуалността в университета "Тулейн" в Ню Орлиънс. В по-ранната история на САЩ повечето семейства са функционирали като малки фирми, в които и съпругът, и съпругата са допринасяли за икономическата жизнеспособност на домакинството, обяснява Уейд.

"Идеалът за съпруг, който изхранва семейството и съпруга домакиня възниква през 50-те години на миналия век, но бързо се разпада", казва тя пред ДВ. Изследователката смята, че тенденцията "tradwife" избира само най-бляскавото от историята, като се фокусира върху краткия период, когато средната класа и богатите бели мъже са могли да си позволят да имат съпруги домакини. Но това пренебрегва икономическите реалности на повечето семейства днес, казва Уейд.

Тенденцията за традиционна съпруга привлича колкото фенове, толкова и критици. Някои се възхищават на женствеността на тези блогърки и на избора им да се отдадат на семействата си. Други твърдят, че тези жени олицетворяват остарели роли и на практика се превръщат в затворници в собствените си домове. Според други критици този начин на живот е нереалистичен и недостижим за повечето хора. Да бъдеш инфлуенсър в социалните медии само по себе си е работа на пълен работен ден за тези, които са достатъчно успешни, за да монетизират продукцията си.

Още: Визията на Путин за Русия: Да има 2-3-4 деца на семейство и убеждаване да се ваксинираш срещу КОВИД

Добре облечените жени и крайнодесните политици

Някои се питат дали този тренд в социалните мрежи не обслужва определени политически интереси като част от културната война.

Според социоложката Виктория Рьош "традиционните съпруги" са част от по-мащабна дискусия за ролите на половете и как искаме да функционираме като общество. Дори ако те самите не се смятат за политически мотивирани, начинът, по който представят идеалния според тях свят е оръжие в ръцете на крайнодесните групи. Много от тези жени дори винят традиционния феминизъм за проблемите на жените днес - например да им се налага да балансират кариера и семейство. По думите на Рьош това подсилва крайнодесните идеи за "традиционните семейни ценности".

Германската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), известна с консервативните си виждания за семейството, получава все повече подкрепа сред жените. АзГ използват в кампаниите си изображения, които - било то и несъзнателно, се промотират и от т.нар. tradwives в социалните мрежи. Например публикация в Инстаграм профила на партията сравнява "модерните феминистки" с "традиционните жени", използвайки негативни стереотипи като привлекателност, избор на кариера и предполагаеми ценности.

Камала Харис: един друг модел за женственост

С наближаването на американските президентски избори набиращите популярност "традиционни съпруги" са в контраст с кандидатката на демократите - Камала Харис. Тя е първата жена вицепрезидент на САЩ и е пример за съвсем различен модел женственост, в който кариерата е в центъра. Харис има две доведени деца.

Другият кандидат за вицепрезидент - републиканецът Джей Ди Ванс, прави противоречиви изказвания по тези въпроси. Например, че за жените приоритетъ трябва да е отглеждането на децата вместо да преследват кариера.

Това противопоставяне поставя най-вече един въпрос: как иска да живее следващото поколение американски жени.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес