Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се случва да изпитваме постоянно чувство на глад?

21 януари 2024, 10:13 часа

Прекомерният глад или, по-точно казано, чувство за глад, може да бъде причинено поради различни причини: от начин на хранене с много въглехидрати, от повишен стрес и тревожност или от здравословни проблеми като, например, диабет. Въпреки това е важно да знаем, че понякога в определени случаи засиленият глад е нормален, особено по време на юношеството, когато младият човек расте бързо и се наблюдават значителни хормонални промени в организма му.

А и твърде бързото хранене също пречи на хормоните, отговорни за засищането, да осъществяват правилно и в точното време връзките между стомаха и мозъка – това също може да увеличи чувството на глад.

Д-р Татяна Занин хвърля светлина върху този проблем. 

Ето 5 ситуации, които могат да предизвикат ненормално чувство за глад.

1. Дехидратация (обезводняване)

Липсата на вода в организма често се бърка с чувството на глад. Не забравяйте да пиете достатъчно вода – правилният воден режим в организма ви може да реши проблема с глада. Обръщайте на внимание и на уж незначителни признаци за обезводняване - това също помага да се констатира проблемът и да се вземат мерки за преодоляването му. Като цяло и по принцип сухата кожа, напуканите устни, чупливата коса, тъмножълтата урина са лесни за разпознаване признаци, които отразяват недостига на вода в организма.

2. Излишък от брашно и захар

Прекаляването с бяло брашно, захар и храни, богати на рафинирани въглехидрати от рода на бял хляб, бисквити, солени закуски и сладкиши предизвикват глад отново, и то сравнително скоро. Причината е, че организмът усвоява бързо тези храни, но те не го засищат.

Защо изпитваме силно чувство на глад след ядене?

3. Прекален стрес и лош сън

Постоянният стрес, тревожността или лошият сън причиняват хормонални промени, които водят до повишено чувство на глад. Хормонът лептин, който придава ситост, намалява, докато грелинът – който предизвиква чувството на глад, се увеличава. При това хормонът на стреса – кортизолът, стимулира производството на мазнини.

4. Диабет

Диабетът е заболяване, при което кръвната захар винаги е висока. Причината е, че клетките не могат да я усвоят, за да произвеждат енергия. Така се създава чувство на постоянен глад особено, ако човек се храни предимно с въглехидрати.

5. Хипертиреоидизъм

При хипертиреоидизъм има повишаване на общия метаболизъм. Това причинява проблеми като прекомерен глад, ускорен пулс и загуба на тегло, главно поради загуба на мускулна маса. Постоянният глад стимулира консумиране на храна, за да се генерира достатъчно енергия за поддържане на висок метаболизъм. Лечението може да се извърши с помощта на лекарства, йодна терапия или операция.

Как да контролираме прекомерния глад?

Прекомерният глад може да се преодолява по следните начини.

Избягвайте храни, богати на захар, като торти, бисквитки, сладкиши или сладолед. Увеличете храните, наситени с фибри, като пшеничени и овесени трици, зеленчуци, плодове с кора и люспи; повече семена като чиа, ленено семе и сусам, тъй като фибрите увеличават чувството за ситост. Яжте храни, богати на протеини (белтъчини) - яйца, месо, риба, пилешко, сирене. Протеините са хранителни вещества, които ви карат да се чувствате сити.

Нощен глад: Изпийте 1 чаша от това преди лягане и ще забравите за него

Консумирайте добри мазнини, като зехтин екстра върджин, кестени, орехи, бадеми, фъстъци; тлъсти риби като сардини, риба-тон, скумрия, сьомга.

Ежедневно практикувайте физическа активност, тъй като тя помага за освобождаването на ендорфини в мозъка – те са хормони, които дават усещане за жизненост, релаксират организма, подобряват настроението, намаляват тревожността и желанието за ядене.

Въпреки това, ако симптомите на прекомерен глад продължават, важно е да се консултирате с ендокринолог, за да бъдат преценени възможните хормонални промени или наличието на заболяване.

Внимание! Статията дава само информация за обща култура. Предпазвайте се от самолекуване и винаги се допитвайте до професионален медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес