Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В каква вода трябва да се варят картофите? Това наистина ще ви изненада

26 ноември 2021, 14:26 часа

Предполага се, че повечето от вас, когато решат да варят картофи, не се замислят за водата, в която ще готвят зеленчука. Днес обаче ще ви споделим информация, свързана с това защо е важно да обръщаме внимание на водата, в която варим картофи и какви са особеностите, за които е добре да знаем.

Какво трябва да знаем за водата, в която варим картофите?

Ако искате да извлечете максимум ползите от зеленчука, трябва да знаете в каква вода да го готвите. Много е важна самата температура на водата, в която поставяте картофите. Нужно е винаги да добавяте почистените картофи във вряща вода, а не в студена. Сигурни сме, че и вие, както почти всеки друг, не се е замислял за това. Обикновено почистваме картофите от обелките, за да се сготвят по-бързо и ги поставяме в тенджера. Едва след това наливаме вода в нея и я преместваме на котлона.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Когато водата е гореща, а не студена, това допринася за запазване на витамините и минералите в картофа. И сами знаете, че тези зеленчуци са изключително богати на калий, калций, фосфор, желязо и много други витамини, от които тялото ни се нуждае.

Когато картофите престоят за дълго в студена вода, рискуваме да загубят част от полезните си компоненти. Врялата вода няма да позволи това да се случи.

За предпочитане е да варите картофите с обелките, защото така им помагате да запазят всичките си полезни свойства. Има и друга една специфика, а тя е винаги, когато готвите варени картофи, да добавяте парче морков към водата. Каротинът, който се съдържа в морковите, допринася за запазването на витамин C в картофите.

Следващия път, когато готвите кореноплодния зеленчук, много внимавайте в каква вода го варите, защото от това зависи колко полезен ще е той, докато го похапвате!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес